Honnan csap le a világra a következő válság?

lassuló kínai növekedés, ingatlanpiac, gazdaság, beruházás, építkezés,
Vágólapra másolva!
Ha csak a 7-es számot nézzük, és babonásak vagyunk, nem sok jót ígér a következő esztendő. 1987-ben esett a legtöbbet a tőzsde egy nap alatt a Wall Street-en, 1997-ben beköszöntött az ázsiai pénzügyi válság, 2007-ben pedig több nagybank bedőlésével kezdődött a pénzügyi krízis. Az IMF szerint jövőre több bank rossz mérlegére, és a kínai hitelezés mesterséges felfuttatására kell nagyon figyelni.
Vágólapra másolva!

Több gyenge pont miatt is megrendülhetnek jövőre a pénzpiacok, írja a Bloomberg Businessweek a „Honnan jön a következő válság?" című cikke, amely a 7-es számjegy "kockázataira" hívja fel a figyelmet.

Az elemzés a Nemzetközi Valutaalap (IMF) októberben kiadott globális pénzügyi jelentését alapul véve vette sorba a globális pénzügyi rendszerbe „kódolt" gyenge pontokat.

Az IMF központja Washingtonban Forrás: AFP/Mandel Ngan

Bár jelenleg a bankrendszer egészségesebb állapotban van, mint a 2007-es nagy bedőlések előtt, mégis jó néhány aggasztó kivételt találhatunk - írja az elemzés.

Többek között a világ egyik legnagyobb bankjának számító,

az utóbbi hónapokban megingott Deutsche Bank-ot, amelynek botránya alaposan megrengette a tőzsdéket,

és a gigabírsággal megtűzdelt történetnek még távolról sincs vége. A német állam egyelőre nem segít a bankon, amelynek részvényei egy év alatt 62 százalékot estek.

Az IMF- jelentés arra is figyelmeztet, hogy

a fejlett államokban több nagybank még mindig nem tisztította meg a mérlegét a rossz hitelektől, Olaszországban például a nem teljesítő hitelek aránya mára elérte a GDP egynegyedét.

Nem csak Európában, hanem az Egyesült Államokban sem tért vissza a régi szintre a bankok iránti bizalom, amit jelez, hogy a bankrészvények árfolyama még mindig alacsony.

Ez azzal is szoros összefüggésben van, hogy

a világban tapasztalható túl alacsony jegybanki alapkamatok miatt a bankok nyereségessége nem biztosított.

A valutaalap már korábban felhívta a figyelmet a pénzügyi szektoron kívüli globális

eladósodottságra, amely a világ GDP-jének 225 százalékát teszi ki.

Fújják az ingatlanbuborékot Kínában Forrás: AFP

A legaggasztóbb azonban a kínai bankrendszer helyzete, Peking ugyanis a gyors gazdasági fejlődést fenntarthatatlan ütemű hitelezéssel támasztja alá.

A kínai pénzügyi rendszer másik kockázatos pontja, hogy az árnyékbankok túlterjeszkedtek, mivel a gazdaság készpénzigénye rohamosan bővült.

A kínai bankok állami kézben vannak, egy esetleges pénzügyi megingás esetén tehát lenne honnan segítséget kérni, ugyanez azonban nem mondható el a szabályozatlan árnyék bankokról.