Botrányba torkollik a kanadai egyezmény?

2016.10.24. 14:52

Egyre valószínűbb, hogy határozatlan időre el kell halasztani az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást. A belgiumi Vallónia ugyanis elutasítja az Európai Unió pénteki "ultimátumát", miszerint ma estig el kellene fogadnia az egyezményt. A vallonok elsősorban az európai munkahelyek megszűnése, a multinacionális vállalatok túlhatalma és az élelmiszerekre vonatkozó egészségügyi előírások lazítása ellen tiltakoznak.

André Antoine, a vallon parlament elnöke a belga RTL rádiónak adott ma reggeli interjújában jelezte, hogy nem hajlandóak elfogadni az Európai Unió ultimátumát a kanadai szabadkereskedelmi egyezmény kötelező elfogadásával kapcsolatban.

Hasonló véleményének adott hangot vasárnap este Paul Magnette vallon miniszterelnök is, mondván, hogy "az ultimátumok nem összeegyeztethetők a demokratikus jogok gyakorlásával".

Tüntetés a TTIP és a CETA ellen Brüsszelben.Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Miután a múlt heti uniós csúcstalálkozón 

a vallonok ellenállása miatt nem jutottak dűlőre az egyezménnyel kapcsolatban, pénteken Chrysia Freeland kanadai kereskedelmi miniszter személyesen próbálta meggyőzni a vallonokat az egyezmény előnyeiről, de nem járt sikerrel. 

Freeland gyakorlatilag felállt a tárgyalóasztaltól, és feldúltan közölte, hogy Kanada mindent megtett az egyezmény sikeréért, és a részükről befejezettnek tartja a megbeszéléseket. 

Ez után jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy hétfő estig kapnak határidőt a vallonok, hogy elfogadják a CETA-t, ám a vallon parlament elnöke ma úgy nyilatkozott, hogy nem lehetséges teljesíteni ezt a határidőt. 

Ez viszont azt jelenti, hogy, amennyiben nem történik fordulat az ügyben, 

le kell fújni a csütörtökre tervezett EU–Kanada-csúcstalálkozót, mivel Justin Trudeau miniszterelnök már jelezte: csak abban az esetben hajlandó Brüsszelbe jönni, ha garantálják a szerződés aláírását. 
A 3,5 milliós, francia ajkú Vallónia szerint a CETA káros hatással lenne az európai mezőgazdaságra, és erősítené a multinacionális nagyvállalatok befolyását.  A vallonok azért utasítják el az egyezményt, mert olyan különleges nemzetközi bíróságok jönnének létre, ahol a multinacionális nagyvállalatok elmaradt haszon címén bármelyik szuverén államot beperelhetnek. A kanadai egyezmény másik lényeges eleme, hogy a észak-amerikai országban több tízezer amerikai nagyvállalat rendelkezik leágazással, így a szerződés előnyeiből már ők is részesülhetnek. 

A vallonok érvei között szerepel, hogy 

az egyezmény túlságosan fellazítaná az uniós egészségügyi előírásokat, akadálytalanul beengedné a génmódosított árukat az unióba, korlátozná a nemzeti kormányok mozgásterét, és rengeteg európai munkahelyet szüntetne meg. A kanadai egyezmény visszautasításáról szóló hírek hatására a kanadai dollár jelentősen gyengült a hét végén

A Tagesschau német lap friss értesülései szerint Vallónia után a brüsszeli régió is elutasítja a CETA-t,  ami azt jelenti, hogy Belgium hét regionális szintű kormányzata közül csak kettő támogatja a kanadai szerződést. Az egyezmény kudarca dominóhatással járhat, és ellehetetlenítheti az Egyesült Államokkal készülő uniós szabadkereskedelmi megállapodást is.