Csak a kereskedelmi bizalmi index emelkedett

bankkártya kártyaolvasó kártyaleolvasó mastercard pay pass
Budapest, 2009. szeptember 24. Egy budapesti vendéglátó egységben sajtótájékoztatón mutatták be a technológiát. Az OTP Bank a MasterCarddal együttműködésben elsőként alkalmazza Magyarországon a PayPass érintésnélküli bankkártyás rendszert. Az innovatív kártyatechnológiát a MasterCard 2002-ben vezette be, amely gyors és biztonságos alternatívát nyújt a kisösszegű készpénzes vásárlások helyettesítésére. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
Bár októberben nem sokat romlott a GKI konjunktúraindexe, mégis hároméves mélypontjára került, az üzleti várakozások is romlottak, a fogyasztóiak viszont jelentősebb romlásuk ellenére kedvezőbbek az év elejinél - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió támogatásával készített felmérés szerint a konjunktúraindex

a szeptemberi mínusz 3,6 pontról mínusz 4,5 pontra romlott,

az üzleti bizalmi index 1,7 pontról 1,0 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 18,5 pontról mínusz 20,3 pontra romlott októberben. Jelezték: ugyanakkor az elmúlt három évben a GKI konjunktúraindexe viszonylag szűk sávban hullámzott.

Az üzleti szférán belül októberben

képest. Az ipari várakozások októberi romlása nem jelentős, de a csökkenés már harmadik hónapja tart. Egyaránt romlott az elmúlt időszak termelésének, a rendelésállománynak - az export kivételével - és a készleteknek a megítélése, a termelési várakozások viszont javultak.

Az építőipari bizalmi index a szeptemberi jelentős emelkedés után októberben negatívan korrigált. Az egyébként lényegesen optimistább magasépítő cégek kilátásaikat romlónak, a mélyépítők viszont kissé javulónak érezték. Az előző háromhavi termelés megítélése októberben enyhén, a rendelésállomány értékelése számottevően romlott szeptemberhez képest.

A kereskedők optimisták

A kereskedelmi bizalmi index viszont szeptember után októberben is emelkedett, így visszatért a júniussal záródó több mint két évet jellemző, meglehetős optimizmust jelző, viszonylag keskeny sávba. Az eladási pozíció és a készletszint megítélése erőteljesen javult, a rendeléseké viszont kissé romlott.

A szolgáltatói bizalmi index októberben hibahatáron belül csökkent szeptemberhez képest.
A foglalkoztatási szándék a kereskedelem kivételével minden ágazatban visszafogottabb lett, az iparban e tekintetben is harmadik hónapja tart a romlás. Kissé

erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme is.

Forrás: MTI/Földi Imre

Az áremelési törekvés az iparban kissé erősödött, de egy hajszállal így is az árcsökkenésre számítók vannak többen az emelést remélőknél. Az építőiparban fordított a helyzet, de mindkét ágazatban a változatlanságra számítók vannak túlnyomó többségben. A kereskedelmi cégek körében egy hónap alatt jelentősen összehúzódott, a szolgáltatók körében viszont kiterjedt az áremelést tervezők aránya.

A fogyasztók inflációs várakozása erősödött.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban javult kissé, a lakosság körében viszont minimálisan romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index októberben a szeptemberi stagnálást követően csökkent, és tavaszi szintjére került. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét, várható megtakarítási képességét és a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is a szeptemberinél kissé rosszabbnak érzékelte.