Még mindig lábadozik az építőipar

2016.10.25. 08:43

1341 építőipari céget töröltek 2016 harmadik negyedévében, ami még mindig magasnak számít az ágazat nagyságrendjéhez képest, de az előző évek azonos időszakaihoz viszonyítva már kicsit szebb a kép.

„Bár már hellyel-közzel érkeznek pozitív hírek is a szektorban, az építőipari cégek 2,7 százaléka került törlésre egyetlen negyedév alatt, ami még távolról sem nevezhető túl megnyugtatónak” – mondja Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

Hiába az ingatlanpiac felfutása, a kieső központi beruházásokat még mindig nem sikerült ellensúlyoznia az építőipari versenyszektornak. A szektortermelés volumene még mindig esik, de már egyértelműen és stabilan elszakadt egymástól a két építményfőcsoport.

Forrás: Magyar Távirati Iroda Zrt./Balaton József

Az épületek építése építményfőcsoport termelés tekintetében stabilan hozza a pozitív számokat, míg az egyéb építmények építése folyamatosan esik a központi beruházások visszaesésének köszönhetően. „A piaci beruházások szerepének növekedése pozitív jelenség a szektor hosszú távú életképességének tekintetében, de összességében a szektor még mindig instabil, és az egyik legfertőzöttebb ágazat az országban” – mondja az Opten szakértője.

Békés, Veszprém, Tolna a top 3-ban

2016 harmadik negyedévében 1341 építőipari céget töröltek, és 706 új vállalkozás lépett piacra. A cégtörlések ezzel 24 százalékot estek vissza az előző negyedévhez képest, és 3 százalékot az előző év azonos időszakához képest. A cégalapítási szám szintén 24 százalékos visszaesést mutat az előző negyedévhez viszonyítva, de 9,6 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

„Igazi meglepetést sem a cégtörlések, sem a cégalapítások nem hoztak a szektorban, jó hír viszont, hogy az induló felszámolások száma tovább csökkent, ami azt jelzi, hogy az ágazat ténylegesen is a tisztulás jeleit mutatja” – mondja az Opten igazgatója.

A megszűnő cégek száma az építőiparbanForrás: Opten

2016 harmadik negyedévében csak 254 építőipari vállalkozás ellen indult felszámolási eljárás, ami sokéves mélypontot jelent, de talán még fontosabb, hogy a mostani felszámolási szám a 4 évvel ezelőtti rekordszintű értéknek már csak az ötöde.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) harmadik negyedéves értéke az építőiparban átlagosan 15-16 százalék körül mozogott.

Megyei szinten nézve az építőiparban az Opten – CFI Békés, Veszprém és Tolna megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye produkálta.