A vásárlás és az autózás húzta fel a kiskeradatot

2016.10.25. 10:25

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 5,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Éves összevetésben augusztusban már

38. hónapja nőtt megszakítás nélkül a kiskereskedelmi forgalom. Augusztusban a fogalom élénkülést mutatott a júliusi ütemhez képest, amikor 2,9, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Forrás: KSH

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,8 százalékkal nőtt. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 6,1 százalékkal emelkedett.

38 hónapja nő a kiskereskedelmi forgalomForrás: Dremstime

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 2,4 százalékos részesedésű csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 11,0 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 7,5 százalékkal nőtt - jelentette a második becslése alapján a KSH.

Túl az uniós átlagon

Az idei már a harmadik olyan év lesz, amikor elérte vagy túllépte az 5 százalékos növekedést az ágazat - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György hozzátette: a növekedés nagyobb a várakozásoknál is, és az uniós átlagot is jóval meghaladja. 

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint még az uniós átlagot is túlléptükForrás: MTI/Kovács Tamás

A januártól-augusztusig tartó időszak növekedése bizakodásra ad okot: 2016-ban is 5 százalék körüli növekedéssel lehet számolni, míg korábban még csak 3-4 százalékot vártak.

Kitért arra, hogy Magyarországon a webkereskedelem bővült a legjobban, de erős ütemben nőtt a ruházati cikkek értékesítése, és az átlag felett bővült a tartós cikkek, háztartási cikkek, valamint a számítástechnikai eszközök forgalma is.

Mindez azt jelenti, hogy a családoknak van többletjövedelme, amit el tudnak költeni nagyobb értékű tartós fogyasztási cikkekre.

A karácsonyi forgalom kiemelkedő lesz az idén, Vámos György ismertetése szerint a decemberi költésen belül az élelmiszerek és iparcikkek forgalma 50 milliárd forinttal, 5-6 százalékkal nőhet decemberben az előző évhez képest. Ajándékokra a becslések szerint 80-90 milliárd forintot, és élelmiszerekre is nagyjából ugyanennyit költenek majd a családok, mindkettő néhány milliárd forinttal több a tavalyinál.

Tartósan magas maradhat a növekedés

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt írta, az európai átlaghoz képest kétszer nagyobb mértékben nőtt éves alapon a kiskereskedelmi forgalom augusztusban, így már harmincnyolc hónapja tart az ágazat bővülése.

A háztartások rendelkezésre álló jövedelmének bővülése meghaladja a kiskereskedelemét, ami továbbra is erős megtakarítási hajlandóságot jelez. A masszív bértömeg-növekedés és az emelkedő lakossági bizalom következtében 2016-ban a háztartások fogyasztási kiadása a konvergenciaprogramban előre jelzett 3,9 százaléknál nagyobb mértékben növekedhet - írták.