A munkabért terhelő járulékok csökkentése már hosszú évtizedek ígérete - mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaáltatók Országos Szövetsége főtitkára.

Dávid Ferenc tarthatatlannak nevezte, hogy Magyarországon az állam minden kifizetett egy forint nettó bér után elvisz még egyet. Azaz az adóék 50 százalékos, ami az EU 28 tagállama között a negyedik legmagasabb.

Hozzátette: a nettó bérek rendkívül alacsonyak, bizonyos ágazatokban nagy a munkaerőhiány, miközben félmillió ember elhagyta az országot, tehát mindenképpen lépni kell.

A bérek már elképesztően alacsonyakFotó: Hirling Bálint [origo]

A főtitkár szerint a járulékcsökkentés önmagában nem megoldás, de nagyon fontos lépés ahhoz, hogy a vállalkozók bért fizessenek, és legyenek forrásaik.

Egyszer meg kell lépni

A jelenlegi adó és járulékszabályok mellett a 15 százalékos bérfejlesztés kibírhatatlan, egyszer meg lehet lépni - akik munkaerőhiánnyal küzdenek, kénytelenek megfizetni - , de évről-évre ekkora emelésben tönkre mennek a vállalkozások.

Dávid Ferenc kitért arra, hogy a járulékcsökkentés mellett a közfoglalkoztatás rendszerét is át kell alakítani.

A 4-5 százalékos járulékcsökkentés félmilliárd forintos bevételkiesést jelent a költségvetésnek.Ezért ezt csak úgy lehet meglépni, ha a járulékcsökkentéshez a költségvetés kiadási oldalát is csökkentik, vagy ha az alacsonyabb járulékteher miatt a munkaáltatók újabb munkaerőt vesznek fel, ami többletbevételt hoz. Vagy az állam olcsóbbá tétele, azaz a közszféra dolgozóinak az üzleti szférában alkalmazása szükséges a járulékcsökkentés megvalósításához - sorolta.

Varga Mihály múlt héten beszélt járulékcsökkentésről

A kormány tervei szerint két-három évre elhúzott járulékcsökkentés valósulhat meg, összekapcsolódva egy olyan rendszerrel, amely a bérnövekedéshez ad többlettámogatást a járulékcsökkentésen keresztül – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterForrás: MTI/Marjai János

Az elképzelések szerint lesz egy alap-járulékcsökkentés, amelyet esetleg két év után követ a járulékszint olyan csökkenése, amelyik már a béremelést honorálja – mondta a miniszter.