Pénteken bemutatták a Budapest 2024 Digitális Ötletpályázatát. A szervezők olyan technológiai ötleteket várnak, amelyek forradalmasíthatják az olimpiai élményt a sportolók és a nagyközönség számára. A legjobb ötletek beépülhetnek Budapest 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatába.

Bemutatták a fiatal pályázóknak szóló digitális ötletpályázatot.Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az olimpia lehetőséget teremt, hogy megismerjék a fővárost és az országot

A Budapest 2024 Nonprofit Zrt. a Design Terminállal közösen mutatta be a fiatal pályázóknak szóló digitális ötletpályázatát péntek délután. A szervezők szerint Budapest nem egy kellően ismert márka ma nemzetközi szinten, a cél az, hogy megmutassuk a világnak, milyen ez a város, milyenek a benne lakók. Az ötletpályázat nagy lehetőség az egész ország számára.

Budapest mellett már csak két város van versenyben, Los Angeles és Párizs. Az ötletpályázat megálmodói szerint azért is indul komoly esélyekkel a magyar főváros, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is felismerte, hogy változtatni kell, ezt bizonyítja az Agenda 2020 nevű program, amely lehetőséget ad a közepes méterű városoknak is az olimpia rendezésére. Elmondásuk szerint Barcelonát sem igazán ismerték az 1992-es olimpia előtt és hasonló helyzetben van most Budapest. Bíznak benne, hogy a 2024-es olimpia és paralimpia ugyanúgy felteszi a fővárosunkat majd a világtérképre, mint ahogyan tette ezt Barcelonával.

Budapest Párizzsal és Los Angelesszel van versenyben a 2024-es olimpia és paralimpia rendezéséért.Fotó: Hirling Bálint - Origo

A fiatalok ötleteivel nyerhet Budapest

A fiatal ötletgazdákban azért bíznak a szakemberek, mert a kutatások azt mutatják, hogy - habár az olimpiai sportolók átlagéletkora 26 év, - az olimpiát inkább az idősebb korosztály nézi, az átlagéletkor 52 év és jellemzően férfiak követik a versenyeket. Ezen mindenképpen szeretnének változtatni és úgy gondolják, a magyar fiatal kreatívok olyan innovatív ötletekkel állhatnak elő, amik a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot is meggyőzik arról, hogy Budapest komolyan veszi:az elmúlt évek megaolimpiáihoz képest mást képvisel. Egy kisebb költségvetésű, emberibb léptékű olimpiai és paralimpiai játékokban gondolkoznak, amely során a fiatalok számára igyekeznek a Játékokat újra relevánssá tenni. A budapesti pályázat fókuszában ezért a jövő és a fiatalok állnak. A program célja egyedülálló digitális megoldások kidolgozása az olimpiák közönségélményének fejlesztésére, a fiatalok bevonására és új nézői célcsoportok megszólítására.

 A Budapest 2024 Zrt. pályázata a jelentkezőknek nyolc hónapos ösztöndíjat, közösségi irodai elhelyezést és intenzív szakmai mentorálást kínál, melynek során részletesen is kidolgozhatják ötleteiket. A pályázatban a legjobb ötleteket választják ki, de négy hónap után a csapatok ismét egy szűrőn esnek át az ötletük megvalósíthatósága és a négy hónapos munkájuk alapján. A legelkötelezettebb csapatok díjazásban is részesülnek a program végén. Az első helyezettet három millió, a másodikat másfél millió és a harmadikat egy millió forinttal jutalmazzák.

A fiataloknak előbb meg kellett ismerniük egymást, ezután kezdődik el majd a munka.Fotó: Hirling Bálint - Origo

Szerényebb olimpia lesz 2024-ben

A pályázat vezetőinek álláspontja szerint, a Budapest 2024 esetében alapvetés, hogy az utóbbi olimpiákhoz képest egy szerényebb, a sportot és a nézői élményt a középpontba helyező olimpiát rendezzünk és ne kerüljünk olyan helyzetbe, mint például Athén, de alapvetően Rióhoz képest is mást képvisel a hazai pályázat, az 1992-es barcelonai olimpia jelenti a mintát. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017 szeptemberében dönt a 2024-es olimpia és paralimpia helyszínéről.

További információ és jelentkezés a pályázatra itt.