Többe kerülne az EU-s cégeknek a brexit, mint a briteknek

brexit, Brit EU-népszavazás  Anglia, EU, kilépés, brit EU-tagságról tartott népszavazás, China stocks fall over 1 percent on Brexit China Chinese stock share securities market investor investment brokerage SQUARE FORMAT
A concerned Chinese investor looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Fuyang city, east China's Anhui province, 24 June 2016. China stocks fell more than 1 percent on Friday (24 June 2016) as Britain's vote to leave the European Union shocked global financial markets, but the country's tight capital controls curbed the sort of heavy selling which pummelled other Asian markets. Both the blue-chip CSI300 index and the Shanghai Composite Index lost 1.3 percent to 3,077.16 and 2,854.29 points, respectively.
Vágólapra másolva!
A „hard brexit” nyolc milliárd fonttal többe kerülne az uniós cégeknek, mint a brit vállaltoknak, állítja a Civitas nevű agytröszt. Miután Vallónia megtorpedózta az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást, a britek aggódhatnak, ugyanis ők is hasonlóan járhatnak a kilépési tárgyalások során.
Vágólapra másolva!

„Hard brexit” esetén az Európai Unión belüli cégeknek összesen 13 milliárd fontnyi (körülbelül 4500 milliárd forint) vámot kellene fizetnie évente, szemben a brit vállalatokkal, amelyeknek csupán 5,2 milliárd fontba (körülbelül 1800 milliárd forint) kerülnének a vámok a Civitas legfrissebb elemzése szerint. A The Independent cikke szerint erre akkor kerülhet sor, ha a britek úgy távoznak az unióból, hogy nem kötnek külön kereskedelmi megállapodást az EU-val.

A britek „kemény távozása” az EU-ból is a lehetséges forgatókönyvek között van. Ez körülbelül annyit jelent, hogy Nagy-Britannia ebben az esetben nem is tárgyal például a különböző vámokról, hanem úgy lép ki az unióból, hogy még a vámmentes övezetet is otthagyja.

Néhány uniós tagország cégeit – amelyek exportálnak a szigetországba – különösen rosszul érintene egy ilyen forgatókönyv:

  • a német vállalatoknak 3,4 milliárd fontba,
  • a franciáknak 1,4 milliárd fontba,
  • míg az ír, spanyol, holland és belga cégeknek több mint 1-1 milliárd fontba

kerülne a vám, ha továbbra is hasonló mértékben exportálnának Nagy-Britanniába, mint teszik azt most.

Megtorpedózhatják a britek óhaját?

Az nyilvánvaló, hogy Nagy-Britannia is szeretné, hogy a vámunión belül maradhassanak. Viszont, ahogy arra a The Independent cikke is felhívja a figyelmet, azzal, hogy a belgiumi Vallónia megvétózta az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást, megnövekedtek a félelmek, hogy a britek is így járhatnak. A vallonok elsősorban az európai munkahelyek megszűnése, a multinacionális vállalatok túlhatalma és az élelmiszerekre vonatkozó egészségügyi előírások lazítása ellen tiltakoznak a döntésükkel.

Még nagyon sok a kérdőjel, hogyan is távoznak az EU-ból a britek Forrás: Imaginechina/An xin - Imaginechina/An Xin

Chris Grayling brit kabinet-miniszter nem hiszi, hogy megvétóznának egy hasonló szerződést Nagy-Britannia és az EU között.

– idézi a brit portál a minisztert, aki szerint senki sem hiszi azt a kontinensen, hogy Európában bárki profitálna abból, ha csökkentenék Nagy-Britanniával folytatott kereskedelmüket.