Magyarország megkapta az aszfaltügy miatt visszatartott pénzt Brüsszeltől

2016.10.25. 19:06

Megérkezett az Európai Uniótól az a több mint 176 milliárd forint, amit Brüsszel 2014 vége óta tartott vissza az aszfaltügy miatt. Az Európai Bizottság azt kifogásolta, hogy csak olyan cégek pályázhattak útépítésekre, amiknek az útszakasz ötven kilométeres körzetében vagy ugyanabban a megyében van aszfaltkeverő üzeme. A tárca szerint az aszfaltügy ezzel lezárult.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter előző keddi sajtótájékoztatóján jelezte, hogy szerdán Brüsszelbe utazik, egyebek mellett azzal a reménnyel, hogy pont kerül az aszfaltügy végére, és a várt 120-150 milliárd forint bírság helyett 45-50 milliárd forinttal "megúszhatja" az ország, ami később felhasználható lesz. Ez egy hároméves kellemetlen ügy lerendezését jelentheti - értékelt, hozzátéve: a kormány minden esetben tárgyalásos megoldásra törekszik.

Brüsszel szerint sérült a versenyjog 

Az Európai Bizottság azt kifogásolta, hogy a brüsszeli forrásokból is készülő útépítési beruházások kivitelezésére csak olyan építőipari cégek pályázhattak, amelyeknek az adott útszakasz ötven kilométeres körzetében, vagy az adott megyében aszfaltkeverő gyáregységük van. Magyarország ezzel az Európai Bizottság álláspontja szerint megsértette az uniós versenyjogi előírásokat, hiszen kizárta az unió más területein működő, mobil aszfaltkeverő egységgel bíró cégeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK