Eladták a Népszabadság tulajdonosát

2016.10.25. 18:39

A sajtóban Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez kötött Opimus Press megvette a Mediaworksöt, a Népszabadságot kiadó céget. Az adásvételt a versenyhivatal jóváhagyta. Az Opimus az egyik legnagyobb hazai lapkiadó tulajdonosa lett ezzel. 

Elkelt a Népszabadságot is kiadó Mediaworks Zrt. – derül ki a Budapesti Értéktőzsde tájékoztatásából. A Mediaworks részvényeinek 100 százalékát az Opimus Press Zrt., az Opimus Group Nyrt. leányvállalata vásárolta meg. 

A versenyhivatal jóváhagyta

A tájékoztatás szerint a versenyhivatal október 25-én hozzájárult az adásvételhez, az új tulajdonos már gyakorolhatja is a részvényesi jogait. Az Opimus sajtóhírek szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekkörébe tartozik. 

A Mediaworks Magyarország egyik legnagyobb lapkiadója. 2014 végén megvásárolta a Ringier és az Axel Springer magyarországi érdekeltségeinek jelentős részét. A Mediaworks adja ki többek közt a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot, valamint 12 megyei napilapot (ezek egy része korábban a Pannon Lapok társaságához tartozott). 

Az Opimus közleménye

Az Opimus a saját honlapján közzétett közleményében azt írja, a cég a Népszabadság felfüggesztését követően tett ajánlatot a Mediaworksre, "mivel úgy ítélte meg, hogy a befektetés már most is meglévő jelentős értéke tovább növelhető". A közlemény szerint elsőként és 

kiemelten foglalkoznak a Népszabadság újraindításának lehetőségével, és erről minél előbb döntenek. 

Azt is írják, hogy az Opimus pénzügyi befektetőként kizárólag a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott sajtótermékek gazdaságos fenntartására törekszik, azok tartalmát – folytatva a korábbi tulajdonosok hozzáállását – semmilyen módon nem kívánja befolyásolni, különösen a véleménynyilvánítási, a szólás- és a sajtószabadságra tekintettel.

Az eladó közleménye

Őszintén reméljük, hogy az új tulajdonos sikerrel tovább tudja építeni a Mediaworks Hungary Zrt.-t, és meg tudja oldani a Népszabadságnál pillanatnyilag fennálló nehézségeket is – írja közleményében az eddigi tulajdonos. Heinrich Pecina, a VCP vezető partnere ezt írta: 
Köszönetet szeretnék mondani a Mediaworks valamennyi munkatárásának, 

akik magas szintű szakmai felkészültségüknek köszönhetően kiváló munkát végeztek és a cég iránti lojalitásuknak is tanúbizonyságát adták" – fogalmazott a bejelentés kapcsán Pecina.

Így fogalmaz: a már korábban is számos érdeklődő részéről kinyilvánított vételi szándékra és különösen arra való tekintettel, hogy a Népszabadság kiadásának ideiglenes szüneteltetése kapcsán (amelynek megszüntetése egyszer sem merült fel reális opcióként), félrevezető és rosszhiszemű híresztelések láttak napvilágot, a VCP a Mediaworks Hungary Zrt. mielőbbi eladása mellett döntött. A számos lehetőség közül azért az – ajánlatát a Népszabadság kiadásának felfüggesztését követően megtevő – Opimus Pressre esett a döntés, mert 

kinyilvánították azon szándékukat, hogy hajlandóak a felfüggesztett Népszabadság általunk tervezett újraindításának lehetőségét komolyan megvizsgálni. 

A Mediaworks kiadó október 8-án jelentette be, hogy felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig. A kiadó a döntését közleményében azzal indokolta, hogy a Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK