A közép- és kelet-európai gazdaságokban csökkent tavaly a nem teljesítő banki kinnlevőségek összege, a térségen belül a legnagyobb csökkenést Magyarországon mérték, közölte az EBRD.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerint a régióban a tavalyi év végén 55,5 milliárd euró volt a nem teljesítő kinnlevőségek összege, 6,5 százalékkal, 3,9 milliárd euróval kevesebb, mint egy évvel korábban. A 2015 végén mért rossz követeléstömeg a vizsgált 18 ország hazai össztermékének (GDP) 5,1 százalékával volt egyenlő, és a bruttó kinnlevőség-állomány 7,7 százalékát tette ki. Az EBRD kimutatása szerint

a legnagyobb éves összevetésű javulás Magyarországon volt, ahol 2,6 milliárd euróval (körülbelül 800 milliárd forint), 33,5 százalékkal csökkentek a nem teljesítő hitelek.

A térségen belül egyes gazdaságokban ugyanakkor nőtt a nem törlesztő hitelállomány: Romániában 1,4 százalékkal, Csehországban 1,7 százalékkal, Bulgáriában pedig 20 százalékkal, közölte az EBRD.

Az EBRD szerint körülbelül 800 milliárd forinttal csökkentek a nem teljesítő hitelekFotó: Mudra László - Origo

A közép- és kelet-európai, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni pénzintézet szerint jelenleg Bulgária, Montenegró és Románia tartozik a legsérülékenyebb gazdaságok közé a nem teljesítő hitelek szempontjából, mivel ezekben az országokban a rossz kinnlevőségek aránya magasabb, a fedezeti ráta pedig alacsonyabb a régió átlagánál.

A Moody's szerint is jobb a helyzet

Más nagy londoni házak is megállapították, hogy a magyar bankrendszerben megindult a nem teljesítő hitelállomány csökkenése. A Moody's Investors Service hitelminősítő nemrégiben stabilról pozitívra javította a magyar bankrendszer kilátását