Csányi Sándor: Még jó helyzetben van a magyar mezőgazdaság

2016.10.26. 11:13

Bár a magyar mezőgazdaság jelenleg még kedvező helyzetben van, a világ más országaihoz hasonlóan elengedhetetlen a költségek csökkentése, a hatékonyság növelése, vagyis a precíziós gazdálkodásra való áttérés, mondta Csányi Sándor egy OTP-s agrárrendezvényen. A bank elnök-vezérigazgatója szerint a kedvező körülmények ellenére a hazai élelmiszeripar nemzetközi összehasonlításban még mindig komoly lemaradással küzd.

Csányi Sándor egyik legfőbb célkitűzése, hogy az általa irányított pénzintézet az agrár hitelállományban 2020-ra 20 százalékot is meghaladó piaci részesedést szerezzen. Az OTP-vezér arról is beszélt a cég közleménye szerint, hogy újabb lépést tettek a digitalizáció terén, hiszen több partnerrel közösen, egy – a gazdálkodók igényeit maximálisan kiszolgáló és a felhasználói igényekhez folyamatosan alkalmazkodó – weboldalt indítottak el.

Csányi SándorForrás: MTI/Balogh Zoltán

Jelenleg a támogatásoknak és az alacsony jegybanki alapkamatból fakadó kedvező finanszírozási környezetnek köszönhetően a magyar mezőgazdaság jó helyzetben van, mondta Csányi Sándor. A felhalmozott forrásokat szerinte azonban egy jól tervezett, hosszú távú stabilitást, fejlődést ígérő gazdaságpolitikával célszerű mobilizálni. A jövőben mindenképpen a hatékonyság növelésére, a költségszint csökkentésére kell törekedni, véli az OTP vezére.

Változtat az OTP

A bankvezető hangsúlyozta, hogy újragondolták folyamataikat, termékeiket és szolgáltatásaikat és igyekeznek mindenki számára egyéni ajánlatokat tenni, illetve továbbra is részt vesznek minden állami finanszírozási programban. A Földet a gazdáknak programban az év végéig több mint 30 milliárd forintnyi forrást folyósítanak. A növekedési hitelprogram forrásai azonban korlátozottak ezért a bank szakemberei kidolgoztak egy saját forrású hitelkonstrukcióit, hogy a gazdálkodók továbbra is igénybe vehessenek kedvező kamatozású pénzügyi segítséget földvásárlásaikhoz, írja közleményében az OTP.

A világ változik és ezt a változást egy banknak is le kell követnie” – állapította meg a bankelnök. A folyamatok egyszerűsítésének egyik vívmánya lehet, hogy gyakorlatilag zöld folyosót szeretnének biztosítani a finanszírozáshoz azon vállalkozásoknak, akik nyertes EU pályázattal rendelkeznek. Mint írják, a jövőben a kisebb gazdálkodókra, őstermelőkre is kiemelt figyelmet fordítanak és egyszerűsíteni kívánják a hitelbírálatukat. Reményeik szerint így 2020-ra, az agrár hitelezési piac több, mint 20 százalékát megszerezhetik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK