A KDNP újra bevezetné a szabad vasárnapot

2016.10.26. 08:12

Még idén benyújtja a KDNP azt a törvénymódosító javaslatát, ami garantálná a havi két szabad vasárnapot. A vasárnapi boltzár kormányzati visszavonása után is ragaszkodnak a kereszténydemokraták a mostaninál több szabad vasárnaphoz, egy szakszervezet már támogatja is.

Havi két szabad vasárnapot és a hét utolsó napján legfeljebb napi nyolcórás munkavégzést írna elő az a törvénymódosító javaslat, amelyet a KDNP az év végéig a parlament elé terjeszt – írja a Magyar Idők a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetére hivatkozva. 

Egy cipőbolt portálja – most még vasárnap is nyitvaForrás: Origo

Bubenkó Csaba, az érdekképviselet elnöke azt mondta: óriási a felháborodás a dolgozók körében, akikre azt kényszerítik, hogy november végéig vegyék ki idei szabadságaikat, mivel decemberben minden munkaerőre szükség van a létszámhiányos boltokban. 

Aláírásgyűjtést indít a szakszervezet

Mint mondta, aláírásgyűjtést indítanak, mert a vállalatok kihasználják, hogy nem védi piacszabályozás a munkavállalókat. Azt akarják elérni, hogy a kötelező vasárnapi munkavégzés tilalmának feloldása után is biztosítottak legyenek a szabad hétvégék. Azt is szeretnék, hogy december 24-ét is nyilvánítsák a családok ünnepének, és ne kelljen akkor a fogyasztást szolgálni. 

Az érdekképviselet elnöke bírálta emellett, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támadja a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását, amit egyébként Orbán Viktor miniszterelnök személyesen ígért meg nemrég, a Magyarországi Református Egyházak Zsinatának emlékülésén. 

A KDNP megígérte: megcsinálják

A szabad vasárnappal kapcsolatos törvénymódosító javaslat benyújtása aligha meglepetés a KDNP-től, hiszen Harrach Péter, a párt frakcióvezetője még szeptemberben, az Origónak adott interjúban arról beszélt: a törvényben biztosított havi egy szabad vasárnap helyett kettőt javasolnak. Szerinte ez fontos kérdés, és a parlamenti többség meghozza a megfelelő döntést. 

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke visszaállítaná és kiterjesztené a vasárnapi boltzáratForrás: MTI/Mohai Balázs

Még ennél is többet mondott a nyár végén a KDNP elnöke. Akkor Semjén Zsolt arról beszélt, hogy visszaállítaná és kiterjesztené a vasárnapi boltzárat, és reményét fejezte ki, hogy ezt a kezdeményezést a szakszervezetek is a zászlajukra tűzik. Hozzátette: a szabad vasárnap ellen felhozott gazdasági érvek alaptalanok voltak, a dolgozók csak jól jártak vele. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Emlékezetes, hogy az Országgyűlés idén áprilisban vonta vissza a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást a kormány javaslatára. A törvénymódosítással a kiskereskedelemben visszaállt az alig több mint egy évvel korábban, 2015. március 15-én bevezetett boltzár előtti állapot. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK