Nincs megállapodás a CETA-ról, kétséges az aláírás

Vágólapra másolva!
Csütörtökön folytatódnak a tárgyalások a belga kormány és Vallónia tartomány között az Európai Unió és Kanada közti szabadkereskedelmi megállapodásról, amelyről egyelőre nem sikerült megállapodniuk a feleknek. Mivel az aláírás kétséges, egyelőre Justin Trudeau kanadai miniszterelnök nem utazik Brüsszelbe.
Vágólapra másolva!

A belga kormánynak nem sikerült szerda estig egyetértésre jutnia Vallónia tartománnyal az Európai Unió és Kanada között megkötendő szabadkereskedelmi megállapodásról (CETA), de nem látják reménytelennek a helyzetet, csütörtökre halasztották a folytatást.

Viszont miután kétségessé vált, hogy a felek alá tudják írni a dokumentumot, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy egyelőre nem utazik Brüsszelbe.

Pedig az Európai Unió vezetői szerdán még reménykedtek abban, hogy csütörtökön alá lehet írni az egyezményt.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Forrás: citizenside.com/Citizenside/Jaime Espinoza

Didier Reynders külügyminiszter még mindig bízik abban, hogy csütötök délelőtt megegyeznek, és ha a megállapodásra az EU nagykövetei áldásukat adják, akkor

a módosított megállapodástervezetet még vissza kell vinni a vallon parlamentbe és más belga kormányhivatalokba, ami további időt igényel.

Ezek után jelentette be a kanadai kormányfő, hogy egyelőre nem utazik Brüsszelbe.

- mondta a kanadai kereskedelmi miniszter szóvivője.