Állam a csőd szélén

Venezuela gazdaság gazdasági csőd Caracas élelmiszer
People wait outside a state-owned popular market after doing the shopping, at the San Jose shantytown in Caracas, on October 20, 2016. Hit by the fall of global oil prices, the economy in Venezuela has crashed and food shortages have prompted riots and looting in recent months. And though now, foods like eggs, oil, milk or rice, have began to reappear in supermarkets, for many, the price of such imports are impossible to afford. / AFP PHOTO / FEDERICO PARRA / TO GO WITH AFP STORY by Maria Isabel Sanchez
Vágólapra másolva!
Csúnya véghez közeledik Hugo Chávez három évvel ezelőtt meghalt venezuelai elnök „szocialista forradalma". Caracasban tegnap utcai összecsapások voltak a Chávez által utódjának jelölt Nicolas Maduro elnök hívei és ellenfelei között, és a politikai válságot az ország történelmének legmélyebb gazdasági krízise súlyosbítja.
Vágólapra másolva!

Bár Nicolas Maduro venezuelai elnök szerint „a forradalom folytatódik", egyre inkább úgy fest, hogy a Hugo Chávez volt elnök nevéhez fűződő

„szocialista forradalmat" már egyáltalán nem a gazdagok és a társadalmi különbségek, hanem a fennálló rezsim ellen vívják.

A politikai káoszba süllyedő dél-amerikai ország gyakorlatilag az államcsőd szélén áll, és maga a csoda, hogy még eddig fizetőképes maradt. Venezuela óriási olajtartalékokon ül, az utóbbi másfél évtized felelőtlen és populista gazdaságpolitikájának összes hibája azonban az olajárak esése után felszínre került.

Sorban állás élelmiszerért Caracas szegénynegyedében Forrás: AFP/Federico Parra

A venezuelai államkötvényeket a világon a legkockázatosabbak közé sorolják, a jegybank deviza- és aranytartalékai vészesen megcsappantak,

az arany egy részét nemrég Svájcba kellett szállítani törlesztésként.

Az olaj fejében az országot eddig bőkezűen hitelező Kínától már nem várható több kölcsön, és leálltak a kínai befektetések is.

Elfolytak az olajmilliárdok

Az export 95 százalékát kitevő olaj árának megfeleződése óta súlyos pénzügyi gondokkal küzd Caracas, amely a hordónkénti százdolláros olajárak mellett nem tartalékolt, és nem fektetett időben az olajiparának megerősítésébe.

Olajkitermelés Venezuelában Forrás: AFP/Juan Barreto

A gazdaságot nem állították több lábra, amíg még a magas nyersanyagárak ezt lehetővé tették volna, helyette inkább folyó kiadásokra és fenntarthatatlan állami támogatásokra költötték a hatalmas exportbevételeket.

Az ország legnagyobb olajvállalatának kitermelése mára jelentősen csökkent, mert a működési és fenntartási költségeket is akadozva tudják csak fizetni, a vállalat akár néhány hónap múlva becsődölhet.

Nicolas Maduro elnök beszédet tart Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

A pénzügyi helyzetről nem túlzás állítani, hogy drámai: a nemzeti bank tartalékai nem fedezik a következő fél évben lejáró adósságokat,

az infláció három számjegyű, a munkanélküliek száma gyors ütemben nő, súlyos az élelmiszerhiány,

és a lakosság jelentős része Kolumbiába és Brazíliába jár beszerezni a megélhetéshez szükséges árukat.

Áruhiány van és majdnem 500 százalékos infláció

A Maduro-rezsim egy ideig még fenntartotta a Chávez alatt bevezetett központi árkorlátozást, a valódi beszerzési árat azonban ma már nincs miből támogatni. Az importvállalatok zöme az árlimit miatt arra kényszerült, hogy felfüggessze a tevékenységét, a megszabott értékesítési árak mellett ugyanis csak veszteséget termeltek.

Tüntetés Caracasban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Manaure Quintero

Az ezt követően fellépő áruhiány azonban kikényszerítette az árplafon eltörlését, így ma már sok helyen kerül ugyan áru a polcokra, de horribilis árakon. A venezuelai fizetőeszköz, a bolívar ugyanis zuhanórepülésben van, és a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint

idén az infláció 470-480 százalék lehet, amely jövőre akár meg is duplázódhat.

Az élelemhiány mellett súlyos gondot okoz a gyógyszerellátás megoldatlansága, a kórházak a működésképtelenség szélére sodródtak, emellett gyakoriak az áramkimaradások.

A gazdasági recesszió három éve tart:

2013-tól közel egyötödével zsugorodott a gazdaság, idén a visszaesés mértéke tízszázalékos lehet, az IMF előrejelzése szerint Caracas 2019-ig nem is keveredik ki a recesszióból.