Varga Mihály átalakítaná a letelepedési kötvényt

2016.10.28. 15:56

A kormány újragondolja az államadósság finanszírozását, a letelepedési kötvény feltételeit – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter újságíróknak, a Díj a sikeres vállalkozásokért átadó ünnepsége után.

"Azt szeretnénk, ha érdemben

hozzá lehetne nyúlni a letelepedési kötvény kondícióihoz, az elmúlt három év során jelentősen megváltoztak a magyar államadósság finanszírozásának feltételei, ezért az év végén a kormányzat újragondolja az államadósság finanszírozásának filozófiáját" – tette hozzá.

Változtatni kell a kötvény kamatán

A nemzetgazdasági miniszter közölte: az eszközöket újra kell értékelni, a letelepedési kötvény is azon papírok közé tartozik, amelyik körül jelentősen

megváltoztak a feltételek.

Kiemelte: azt szeretnék elérni, ha a letelepedési kötvény kamata változna, mert a mostani kamat eltér a többi piaci kamattól, és ez a magyar állam szempontjából drágább finanszírozásnak minősül. A kormány azt is el akarja érni, hogy a költségek is jelentősen csökkenjenek.

A letelepedési kötvények 85 százalékát kínaiak veszikForrás: Imaginechina/Xu Congjun

"Azt gondoljuk, ha olcsó finanszírozási forrásokat tudunk bevonni, és alacsonyabb kamatozással tudunk kötvényeket kibocsátani, akkor e kötvény feltételeinek is változniuk kell" – tette hozzá.

Elmondta,

álláspontjuk szerint meg kell várni egy újabb hitelminősítői véleményt, mert lehet, hogy erre az eszközre a jelenlegi formájában nincs szükség, de nem lehet kizárni a lehetőséget, hogy a jövőben esetleg újból szükség lesz rá.

"Ha a következő időszakban nem is használjuk a mostani formájában, érdemes a fegyvertárban tartani, érdemes azon eszközök között tartani, amelyek a finanszírozásban szerepet játszhatnak" – mondta Varga Mihály.

A miniszter elmondta, eddig egymilliárd euró bevétel folyt be a letelepedési kötvényekből, és a prémium euró magyar államkötvényekkel (pemák) együtt ez tette lehetővé, hogy a magyar államnak ebben az évben nem kellett "kimennie a nemzetközi tőkepiacokra, nem kellett devizakötvényt kibocsátania".

Varga Mihály megjegyezte, téved, aki a letelepedési kötvényt összeköti az alkotmányozással.

Csökkent az érdeklődés

A Világgazdaságnak az Államadósság-kezelő Központra (ÁKK) hivatkozó legutóbbi híre szerint az egyenként 50 ezer euró névértékű letelepedési kötvényből

áprilisban 714-et értékesített az ÁKK, míg 2016 első negyedévében összesen 528-at. A magyarországi letelepedési engedélyhez a korábbi 250 ezer euró helyett 2015. január 1-jétől már legalább 300 ezer euró értékben kell jegyezni a kötvényekből.

Azt szeretnék elérni, ha a letelepedési kötvény kamata változna, mondta Varga MihályFotó: M. Schmidt János - Origo

A lap szerint az idei értékesítések az áprilisi növekedés ellenére elmaradtak az egy évvel korábbitól. A kötvényekért a letelepedni szándékozók által kifizetett 62,1 millió euróból 56,1 millió, közel 17,7 milliárd forint folyik be a költségvetésbe, a többi a kötvényekre vevőket kereső négy társaságot illeti meg.

Az ő hasznukat növeli még az a 45 ezer eurós kezelési költség is, amelyet fejenként kérnek el a kötvényt vásároló külföldiektől,

akiknek mintegy 85 százaléka kínai, 7 százaléka pedig orosz.