Magyarországon 2005 óta először csökkent a dolgozói elkötelezettség, a munkavállalók önbizalma megnőtt és könnyebben váltanak, mint korábban - derült ki az AON Hewitt Legjobb Munkahely Program kutatásából. A felmérésben 91 vállalat dolgozói mondták el véleményüket munkahelyükről, és a felmérés alapján három kategóriában - kis-, közép- és nagyvállalat - hirdettek győzteseket, akik megkapták a Legjobb Munkahely díjat.

A korábbi évekhez képest a magyar munkavállalók könnyebben váltanak munkahelyet.Fotó: Polyák Attila - Origo

Magabiztosabbak lettek a munkavállalók

Az elmúlt 5 év adatai alapján egy átlagos magyar vállalatnál a dolgozók 61%-a elkötelezett a cége felé. Ők azok a munkavállalók, akik szívesen ajánlják a munkahelyüket másoknak, nem terveznek állást változtatni és elváráson felül teljesítenek a vállalat céljai érdekében. Bár ez meghaladja mind az európai (55%), mind a globális szintet, mégis csökkenő tendenciát mutat. Idén először ugyanis megfordult a sokéves trend.
A dolgozók a felmérés szerint 2016-ban már sokkal határozottabbak, magabiztosabbak lettek a munkahelyváltást illetően - mondta a csütörtök este rendezett díjátadón Venesz-Kormos Judit, az Aon Hewitt Elkötelezettség üzletág vezetője. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók határozottabbak abban, hogy könnyebben találnának munkát, mint egy évvel korábban.Csökkent az elégedettség mind az erkölcsi mind az anyagi elismerés tekintetében az átlagos magyar munkahelyen dolgozóknál. Mindössze 40%-uk ért egyet azzal, hogy az elvégzett munkájuk és felelősségük arányos a fizetésükkel és úgy látják, hogy a környezet, amiben dolgoznak és a munkavégzéshez biztosított felszereléseik is kevésbé támogatják a hatékonyságukat.  

Tíz vállalat kapott díjat idén.Fotó: Polyák Attila - Origo

Idén is díjazták a legjobbakat

Az Aon Hewitt humánerőforrás-tanácsadó vállalat 16. alkalommal készítette el a Legjobb Munkahely Programjának keretében a dolgozói elkötelezettséget vizsgáló kutatását. Idén 91 cég 44 000 munkavállalója válaszolt a kérdésekre. A felmérés azokra a mutatókra koncentrál, amelyek a munkavállalói elkötelezettséget és a kulcsfontosságú folyamatokkal való elégedettséget - például a karrier, szakmai fejlődés lehetősége, a közvetlen- és felsővezetésbe vetett bizalom - nézi.

A kisvállalatok nyertesei:

  • Glaxosmithkline Gyógyszer- és Egészségvédelmi Termékek Kft.
  • Jungheinrich Hungária Kft.
  • Sz+C Stúdió Kft.
  • Sodexo Pass Hungária Kft.

Czank Géza, az Sz+C Stúdió Kft. tulajdonosa elérzékenyült, amikor átvette a díjat, mivel úgy gondolja, a siker feleségének köszönhető.
Mi azt valljuk, hogy az üzletben nem az anyagi profit az első, ez csupán egy eszköz ahhoz, hogy a céljainkat elérjük és az a cél hogy a dolgozók és a cég céljai találkozhassanak egymással. Ennek az egész vállakozásnak a lelke a feleségem. Ő a tyúkanyó - amilyen pici, olyan nagy szíve van - ő mindent megtesz a dolgozóinkért és folyamatosan azon gondolkozik, hogy mit csináljon, hogy a dolgozóknak jó legyen.

- mondta Czank Géza.

A Microsoft Magyarország is a díjazottak között.Fotó: Polyák Attila - Origo

A középvállalatok nyertesei:

  • B.Braun Avitum Hungary Zrt.
  • EuroFamily
  • Microsoft Magyarország Kft.

Szentkúti Gabriella, a Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója most különösen fontosnak tartotta ezt a díjat, mint mondta:
Számomra ez egy nagyon fontos visszajelzés, hiszen ebben a mostani időszakban - amit akár ipari forradalomnak illetve digitalizációs nagy átalakulásnak hívunk - abszolút benne van a Microsoft és ugyanolyan nagy átalakulásban van maga a cég portfoliója és a vállalati kultúránk is. A legjobb munkahely díj azt is jelképezi, hogy a csapat az átalakítások alatt is eredményesen és jól üzemel, valamint kitart a Microsoft mellett.

Tóth Zsuzsanna, a Vodafone HR igazgatója vette át a díjatFotó: Polyák Attila - Origo

A nagyvállalatok nyertesei:

  • DECATHLON Magyarország
  • Sodexo Magyarország Kft.
  • Vodafone Magyarország Zrt.

Tóth Zsuzsanna, a Vodafone HR igazgatója nagyon boldog volt, hiszen cégük harmadszorra nyerte el a legjobb munkahelynek járó díjat.

A felsővezetők ebben a cégben együtt ülnek a többi kollegával, nincs irodánk, nincs külön helységünk, közösen együtt dolgozunk, együtt gondolkozunk. Egy lapos hierarchiájú szervezetről van szó, amelyben folyamatosan figyelünk arra, hogy a különböző szinteken mit gondolnak a kollegák. A Vodafone legfontosabb küldetése és értéke egyben az ügyfélközpontúság, hogy a maximális élményt tudjuk biztosítani az ügyfeleink számára.

Nagyon pozitívan meglepődtem, mert a kollegáink – összesen nagyjából 1800 főből - több mint 50%-a részt vett a felmérésben úgy, hogy ez nem kötelező. Nekünk minden évben van egy saját felmérésünk novemberben és szinte egymásra lehetne fordítani a két felmérést, annyira összhangban van. - tette hozzá Tóth Zsuzsanna.

A Vodafone harmadszorra nyerte el a legjobb munkahelynek járó díjat.Fotó: Polyák Attila - Origo

A legjobb munkahelyek az átlaggal ellentétben folyamatos növekedést tudnak felmutatni, a dolgozók 85%-a elkötelezett a cég felé és azt vallja, hogy mindent megtesz azért, hogy a lehető legjobban teljesítsen.

A legjobb munkahelyek 25-30 százalékponttal eredményesebbek a magyar átlagnál. A legnagyobb különbség az, hogy hogyan vélekednek a saját vállalatuk tehetségvonzó képességéről. Míg a legjobbaknál a megkérdezettek 72%-a vallja, hogy a tehetségeket könnyebben megszerzik és a nyitott pozíciók betöltése nem jelent számukra gondot, addig az átlagnak mindössze 43%-a mondhatja el magáról ugyanezt. A Legjobb Munkahelyek a felsővezetést is sokkal pozitívabban értékelik. 84%-uk ért egyet azzal, hogy a felsővezetők eredményesen vezetik a vállalatot és az embert tekintik a legértékesebb erőforrásnak. Ezek a cégek jobban elismerik a kiemelkedő teljesítményt, a munkavállalók úgy vélekednek, hogy a teljesítményük közvetlen hatással van a javadalmazásukra, tehát ha jobban dolgoznak, többet is keresnek. Elégedettebbek azzal is, hogy fizetésük mennyire van arányban a munkájukkal és a rájuk bízott felelősséggel. A vállalatot vonzó munkáltatóként értékelik és pozitívabban ítélik meg a munkaerőpiacon betöltött szerepét is.