Aláírták az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt

2016.10.30. 15:27

Aláírta a Kanada és az Európai Unió között létrejött szabadkereskedelmi és partnerségi megállapodást (CETA) Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Robert Fico, az unió soros elnökségét betöltő Szlovákia kormányfője és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Brüsszelben vasárnap. A megállapodás bizonyos pontjait több tagállam is ellenezte.

 

Tüntetőt visznek el a rendőrökForrás: AFP/John Thys

A szabadkereskedelem és a globalizáció százmilliókat védelmezett meg az éhezéstől és a szegénységtől, az emberiséget pedig az ellentétek uralkodóvá válásától - mondta Donald Tusk. Szerinte a szabadkereskedelem hiánya elszigeteltséghez és protekcionizmushoz, majd pedig nemzeti egoizmushoz vezet, és erőszakos ellentéteket eredményezhet. „Meg kell értetni az emberekkel, hogy megállapodás az ő érdekeiket szolgálja és nem kizárólag a vállalatokét" – fogalmazott.

Donald Tusk, Justin Trudeau és Jean-Claude Juncker a megállapodás aláírása előttForrás: AFP/John Thys

A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. Az ellenzők szerint ugyanakkor az egyezmény általános deregulációt von majd maga után, és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

A megállapodás ellen többen tüntettek az Európai Bizottság épülete előtt. Többeket előállítottak.