A brit bankok és pénzügyi cégek évi 12 milliárd fontot (14,6 milliárd dollár) nyerhetnek azzal, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból – mondja egy brexitpárti lobbicsoport, amely igencsak szembemegy az árral.

Azzal, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, a brit bankok és pénzügyi cégek megszabadulnak a „fojtogató" brüsszeli bürokráciától. Ez pedig igen jelentősen megnövelheti a cégek bevételeit – idézi a Bloomberg a Leave Means Leave brexitpárti lobbicsoport jelentését. Ezzel együtt a szervezet úgy látja, London a kilépéssel elkerüli a bankválságot, illetve azt, hogy az eurózóna túléléséért kelljen küzdenie.

A csoport meglátása szerint Nagy-Britannia igen ígéretes és nyereséges jövővel néz szembe az EU-n kívül. Ennek oka – mondja a szervezet vezetője –, hogy az ország megszabadul számos szükségtelen szabályozástól és olyan jogi korláttól, amely csak visszafogja a brit gazdaságot.

London akár jól is járhat a brexittelForrás: AFP/Ben Stansall

Ez a nézet azonban igen erősen szembemegy az általános vélekedésekkel. Az elemzők és a bankok többsége ugyanis úgy látja, több ezer munkahely, valamint többmilliárd fontnyi bevétel úszhat el a kilépéssel. Ezt támasztja alá a TheCityUK lobbicsoport jelentése is, mely szerint a brit pénzügyi cégek a közös európai piac elhagyásával mintegy 40 milliárd fontnyi bevételtől eshetnek el. Emellett a szigetország 10 milliárd fontnyi adóbevételt bukhat, valamint 70 ezer munkahelyet telepíthetnek át külföldre.

A Leave Means Leave-nek mindazonáltal az áttelepítésekről is erősen már véleménye van. A jelentés szerint ugyanis éppen az uniós cégek fontolhatják majd meg, hogy átköltöznek Londonba a kilépés után, hogy továbbra is hozzáférhessenek a régió legnagyobb likviditással rendelkező tőkepiacához. Mindeközben pedig a brit cégek számára sem lesz probléma az EU-s piacok elérése, mivel már most is megfelelnek a blokk szabályainak. A szükségtelen szabályozások elhagyása tehát komoly nyereség lesz a brit pénzügyi cégeknek – derül ki a jelentésből.