A fiatalok miatt drágul a kávé

Így lesz a kávébabból egy csészényi fekete csoda – Kávépörkölő üzemben jártunk kult
Vágólapra másolva!
Az Y generáció látszólag olthatatlan vágyat érez a kávé iránt, ami rekordszintre nyomja a globális keresletet. Mindeközben a kínálat szűkül, a befektetők pedig igyekeznek meglovagolni a hullámot.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Y generáció beleszeretett a kávéba, és igen komoly napi fogyasztást produkál, a világ legnagyobb fogyasztójának számító USA-ban mindenkori csúcsra emelkedett a kereslet. Ezzel szemben viszont a legsúlyosabb globális exportőr Brazíliát szárazság sújtja, ami rányomja a bélyegét a világpiacra – írja a Bloomberg.

Ennek következtében az arabica kávé ára 2015 februárja óta nem tapasztalt magasságba emelkedett a múlt héten New Yorkban. A hedge fundok pedig igyekeznek lecsapni az alkalomra, és 8 éve nem látott csúcsra emelték az erősödésre kötött fogadásaikat.

Beindultak a befektetők

A kávépiacon tartott nettó long pozíciók 18 százalékkal 50 651 szerződésre emelkedtek az október 25-én véget ért héten. Erre a szintre 2008 márciusa óta nem volt példa. Mindeközben az arabica kávé ára 6 százalékkal, fontonként 1,655 dollárra emelkedett az elmúlt héten New Yorkban, ami július óta a legnagyobb erősödés volt. Az idei átlagár egyébként 1,344 dollár.

Nem lassul a kávé iránti kereslet Forrás: Getty Images

A kereslet emelkedése azt eredményezte, hogy a szeptember 30-án véget ért 12 hónapban a globális fogyasztás immár a második egymást követő szezonban haladta meg a termelést – derül ki a londoni International Coffee Organization adataiból. Ezzel együtt

a kávé az ötödik legjobb hozamot produkálja

idén eddig a Bloomberg Commodity Index 22 nyersanyaga között.

Rajongás és szárazság

Az amerikai fiatalok növekvő fogyasztása pedig igazán látványos. Amellett, hogy a 19–34 év közti korosztály adja az ország teljes fogyasztásának 44 százalékát, az elmúlt 8 évben a 18 és 24 év közöttiek körében 34-ről 48 százalékra emelkedett a napi szinten kávézók aránya. Ugyanebben az időszakban a 25–39 éves csoportban 51-ről 60 százalékra bővült a napi fogyasztás.

A kávé iránti rajongás azonban egyre jobban nehezíti a helyzetet a kínálati oldalon. Miután ugyanis Ázsiában szárazság fogta vissza a kitermelést, Brazíliára is lecsapott a száraz időjárás, ami jelentősen visszavetette a robusta kávé kínálatát. Ebből adódóan számos cég átállt a könnyebben beszerezhető arabicára, ami viszont igencsak megdrágította ennek a típusnak az árát. Jó hír lehet azonban a fogyasztóknak, hogy

reális esély van arra, hogy a brazil kínálat talpra áll, ami lenyomhatja az árat,

ráadásul a perui és a hondurasi ellátás is enyhítheti a ralit.

A másik enyhítő körülményt a felhalmozott készletek jelenthetik. Szeptember 30-ig ugyanis az amerikai kávékészletek – melyekben robusta és arabica is van – 2000 óta nem látott magasságot értek el. Mindazonáltal gondot jelenthet, hogy a júliusi csúcs óta csökkennek a készletek, miközben a kereslet nem mutatja enyhülés jeleit.