A biztonságos törlesztésre mennek a magyar lakáshitelesek

eladó lakás lakáshitel
Budapest, 2012. január 28. Eladó ingatlan az V. kerületben. Már küldik az értesítést a bedőlt lakáshiteleseknek arról, hogy kinek az ingatlanát veszi meg a banktól az állam, márciusban pedig már lakásokat vásárolhat a Nemzeti Eszközkezelő. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Egyre fontosabb a lakáshitelesek számára a kiszámíthatóság. Az idén ugyanis többségbe kerültek a hosszabb távra - legalább egy évre - fix havi törlesztőrészletet garantáló hitelek - derül ki a BankRáció.hu összeállításából, amely szerint régiós összevetésben még mindig magas az új lakáshitelek piaci átlagkamata, de a piacon elérhető legjobb hitellel csökkenthetőek a hitelkiadások.
Vágólapra másolva!

A lakáshitelek iránti kereslet fokozódása általában az átlagkamat tempós csökkenésével párhuzamosan szokott végbemenni, ám az idén némiképp más lett a forgatókönyv a magyar piacon. Bár az újonnan felvett lakáshitelek átlagos kamata az utóbbi években jelentősen csökkent, az idei első félévben csak minimálisan - a jegybanki adatok szerint - 0,1 százalékponttal mérséklődött.

A szerény kamatcsökkenés ellenére az új lakáshiteleknél pedig pont az idén indult meg az emelkedés.

Ezt mutatja az is, hogy a bankok ajánlatait összehasonlítva az év első kilenc hónapjában - éves összevetésben - a lakáshitelek iránt érdeklődők száma 64 százalékkal, a lakáshitel-felvevők száma pedig 87 százalékkal nőtt.

Eladó ingatlan Budapesten Forrás: MTI/Mohai Balázs

A lakáshitelesek a fix havi törlesztésű hiteleket keresik

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője azt is elmondta, az idén egy új és kedvező folyamat erősödése látszik: a magyar lakáshitelesek jobban törekednek a biztonságra.

Egyre többen érdeklődnek ugyanis a legalább 1-15 évig fix havi törlesztésű hitelek iránt.

Ugyanakkor a változó - 3-12 hónapra rögzített - kamatozású lakáshiteleket kevesebben keresték. Egy jegybanki statisztika szerint 2016 második negyedévében az új lakáshiteleknek már több mint a fele, 56 százaléka legalább 1 évre fixált törlesztőrészletű hitel volt. A folyamat nem meglepő, mert azt mutatja, hogy tudatosabbak és a kiszámíthatóságot helyezik előtérbe a hitelfelvevők.

A válság során ugyanis világossá vált, hogy kedvezőtlen hitelpiaci folyamatok esetén hirtelen és jelentősen emelkedhet a havi törlesztőrészlet. Ez nem fordulhat elő az 1-15 évre fixált hiteleknél:

az adott időszakban minden hónapban ugyanannyi lesz a törlesztés, még akkor is, ha közben esetlegesen emelkednének a piaci kamatok.

Nagyítóval tessék megnézni az új hitelkonstrukciókat

Az új lakáshitelek kamata Magyarországon egyébként régiós szinten még mindig magasnak számít és ez gátja lehet az erőteljesebb piaci bővülésnek. A hitelfelvevőknek érdemes a piaci kínálatot alaposan átnézniük, mert a legjobb hitel kiválasztásával akár milliókat is megspórolhatnak. A legolcsóbb és legkedvezőtlenebb lakáshitelek között komoly eltérések vannak:

a teljes hiteldíjmutatóban 1-2 százalékpont lehet a differencia egy átlaghitel esetében, így a teljes visszafizetendő összeget nézve 1-2 millió forintra rúghat a különbség.

A lakáshitelpiaci növekedés várhatóan folytatódik a következő hónapokban is, ám nem valószínű, hogy hitellufi alakulna ki, vagyis túlságosan eladósodna a lakosság. Itt van ugyanis

az adósságfék, amely azt jelenti, hogy egy-egy háztartás csak a jövedelmének feléig vállalhat hiteltörlesztést.


Gergely Péter azt javasolja, hogy mindenki mérje fel a háztartás anyagi helyzetét, ha pedig hosszú távra megvan a fedezete a havi törlesztésnek, akkor is érdemes inkább a jövedelemhez mérten 30-40 százalékig eladósodni, így a hitelteher kezelhető mértékű lesz. A nettó reálbérek emelkedése mellett a lakáshitel-piaci növekedést támogathatja a jövőben az is, hogy

a válság éveiben rengetegen elhalasztották a hitelfelvételt,

emellett az ingatlanpiacon az új lakásépítések is elmaradtak, most pedig mindkét területen a lakosság kezdi bepótolni a lemaradást.