Pénteken vizsgálja a magyar államadós-besorolást a Moody's Investors Service. Londoni pénzügyi elemzők szerint van esély arra, hogy a másik két nagy hitelminősítőhöz hasonlóan a Moody's is visszaemeli a befektetési ajánlású sávba a szuverén magyar osztályzatot.

A Moody's a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan pénteken késő éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban. A cég idei felülvizsgálati menetrendjében ez lesz a magyar adósosztályzat harmadik, egyben utolsó értékelése – a Moody's márciusban és júliusban sem változtatott a magyar adósbesoroláson.

Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott, Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-tagállamok esetében. A szabályozás azonban arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő uniós szuverén adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.

Felminősíthetik Magyarországot

A Moody's tavaly november óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a magyar osztályzatra. A londoni elemzői közösség nem zárja ki, hogy pénteken ez a cég is visszaemeli a magyar besorolást a befektetési ajánlású sávba, az egyes osztályzati kilátások kifutási ideje ugyanis a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban átlagosan 12-18 hónap.

A Morgan Stanley elemzői szerint valószínű, hogy a Moody's pénteken befektetési besorolást ad a magyar államadósságra. A ház londoni elemzői is kiemelték, hogy

a Moody's már egy éve pozitív kilátással tartja nyilván a magyar adósosztályzatot. Véleményük szerint emellett a magyar gazdaság javuló makromutatói is erőteljesen arra vallanak, hogy a Moody's a mostani felülvizsgálati időpontban a magyar államadós-osztályzat javítása mellett dönt.

Pénteken a Moody's is felülvizsgálja a magyar adósosztályzatotForrás: AFP/Emmanuel Dunand

A Morgan Stanley elemzői felidézték, hogy a Moody's a nyáron több magyar bankot már felminősített. A hitelminősítő júliusban a K&H Bank, az Erste Bank Hungary, a Budapest Bank és az MKB különböző besorolásai javította, miután magasabbra sorolta a magyar gazdaság makroprofil-minősítését is. A Moody's ráadásul szerda éjjel felminősítette az FHB egyes osztályzatait is.

Felminősítették az FHB egyes osztályzatait
Felminősítette az FHB bank több osztályzatát a Moody's, annak ellenére, hogy a nyáron még leminősítési felülvizsgálat alá vette a pénzintézetet. A cég indoklása szerint a leminősítési felülvizsgálat ellenére végrehajtott hosszú távú betéti osztályzatjavításokat elsősorban az indokolta, hogy a leminősítési vizsgálat indoklásában felsorolt kockázatok azóta jelentősen csökkentek, tekintettel arra, hogy az FHB fokozatosan egyre szorosabban integrálódik a magyar takarékszövetkezeti szektorba.

A Fitch és az S&P már lépett

Jelenleg már csak a Moody's tatja nem befektetési ajánlású kategóriában a magyar államadós-besorolást „Ba1” – a másik két hitelminősítő módszertanában „BB plusz”-nak megfelelő – osztályzattal. Ez egyetlen fokozattal marad el a befektetésre ajánlott sávtól.

A Standard & Poor's szeptemberben, a Fitch Ratings pedig már májusban átsorolta a befektetési ajánlású sávba a magyar államadósságot. Mindkét cég „BBB mínusz” osztályzattal tartja nyilván a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósságot;

ez a besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.  

Az S&P és a Fitch lépése azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország – függetlenül a Moody's pénteki döntésétől – már most is befektetésre ajánlott szuverén adós. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.