Hollywoodban terjeszkedik a Dalian Wanda kínai óriáskonglomerátum: egymilliárd dollárért megvették a Dick Clark Productions vállalkozást, amely többek között a Golden Globe-díjak gáláját és a Miss America szépségversenyt jegyzi.

A Kína leggazdagabb embere, Vang Csian-lin tulajdonában álló cég bejelentette, hogy teljes egészében megvásárolja az ikonikus amerikai produkciós céget,

amely a country zenei díjak, a Billboard zenei díjak átadóit is gyártja.

A Beverly Hilton Hotel Kaliforniában, a Golden Globe díjátadók helyszíneForrás: AFP/Robyn Beck

 

A Dick Clark cég tulajdonososa, az Eldriges Industries média befektetési csoport közölte, hogy szeptember óta folytat tárgyalásokat a Wandával, amely korábban már megvette az Egyesült Államokban az AMC Entertainment Holdings filmszínházakat és a Jurassic World, a Godzilla, a Tűzgyűrű nagysikerű filmeket is jegyző Legendary Entertainment stúdiót 3,5 milliárd dollárért.

Vang Csian-lin, Kína leggazdagabb embere egyben a Wanda csoport elnökeForrás: AFP/Greg Baker

A kínai vállalatcsoport szeptemberben a Sony Pictures céggel kötött megállapodást filmforgalmazásról és filmgyártás közös finanszírozásáról. A Legendary már kínai stúdióban fogja forgatni a Tűzgyűrű és a Godzilla folytatását.

A Dalian Wanda egyik plázája SanghajbanForrás: Imaginechina/Zhao xixian - Imaginechina/Zhao Xixian

A Wanda közleménye szerint a Dick Clark cég megvásárlásával a kínai cég megtette első lépését a televíziós piacon. Közölték, hogy az üzlet megkötése után meg fogják tartani az amerikai cég teljes vezetését.

Augusztusban Vang a Reuters brit hírügynökségnek adott nyilatkozatában közölte, hogy

idén még kétmilliárd dollárt kíván befektetni az Egyesült Államokban. Legfőbb célja Hollywood gyártási technológiáját és erejét Kínába vigye, és érdeklődését fejezte ki a hat legnagyobb hollywoodi stúdió iránt is.