A kínaiak fél Hollywoodot felvásárolják

China Wanda Shanghai
--FILE--Local residents dance at the Jinshan Wanda Plaza in Shanghai, China, 3 September 2016. Chinese property-to-entertainment conglomerate Dalian Wanda is in talks to buy a controlling stake in Dick Clark Productions, the company that runs the Golden Globe awards and Miss America pageants, as it expands a growing Hollywood portfolio. Run by China's richest man, Wang Jianlin, Wanda already owns Legendary Entertainment, co-producer of film hits such as "Jurassic World" - which was the biggest U.S.-China movie deal when it was sealed in January. It also owns U.S. cinema chain AMC Entertainment Holdings. A source familiar with deal said Wanda was looking to bid $1 billion for the TV production company, but cautioned the deal was not yet certain. The person could not be named as the deal value is not public.
Vágólapra másolva!
Hollywoodban terjeszkedik a Dalian Wanda kínai óriáskonglomerátum: egymilliárd dollárért megvették a Dick Clark Productions vállalkozást, amely többek között a Golden Globe-díjak gáláját és a Miss America szépségversenyt jegyzi.
Vágólapra másolva!

A Kína leggazdagabb embere, Vang Csian-lin tulajdonában álló cég bejelentette, hogy teljes egészében megvásárolja az ikonikus amerikai produkciós céget,

amely a country zenei díjak, a Billboard zenei díjak átadóit is gyártja.

A Beverly Hilton Hotel Kaliforniában, a Golden Globe díjátadók helyszíne Forrás: AFP/Robyn Beck

A Dick Clark cég tulajdonososa, az Eldriges Industries média befektetési csoport közölte, hogy szeptember óta folytat tárgyalásokat a Wandával, amely korábban már megvette az Egyesült Államokban az AMC Entertainment Holdings filmszínházakat és a Jurassic World, a Godzilla, a Tűzgyűrű nagysikerű filmeket is jegyző Legendary Entertainment stúdiót 3,5 milliárd dollárért.

Vang Csian-lin, Kína leggazdagabb embere egyben a Wanda csoport elnöke Forrás: AFP/Greg Baker

A kínai vállalatcsoport szeptemberben a Sony Pictures céggel kötött megállapodást filmforgalmazásról és filmgyártás közös finanszírozásáról. A Legendary már kínai stúdióban fogja forgatni a Tűzgyűrű és a Godzilla folytatását.

A Dalian Wanda egyik plázája Sanghajban Forrás: Imaginechina/Zhao xixian - Imaginechina/Zhao Xixian

A Wanda közleménye szerint a Dick Clark cég megvásárlásával a kínai cég megtette első lépését a televíziós piacon. Közölték, hogy az üzlet megkötése után

meg fogják tartani az amerikai cég teljes vezetését.

Augusztusban Vang a Reuters brit hírügynökségnek adott nyilatkozatában közölte, hogy

idén még kétmilliárd dollárt kíván befektetni az Egyesült Államokban.

Legfőbb célja Hollywood gyártási technológiáját és erejét Kínába vigye, és érdeklődését fejezte ki a hat legnagyobb hollywoodi stúdió iránt is.