Tartanak a pénzpiacok Donald Trump esetleges győzelmétől. Az amerikai elnökválasztás kimenetele miatti félelem pirosba borította a globális tőzsdéket, és a bizonytalanság okozta rossz hangulatot a kifejezetten jó amerikai munkaerőpiaci adatok sem tudták elnyomni.

Eladási hullámot hozott az amerikai elnökválasztás miatti feszült hangulat a globális részvénypiacokon.

Donald Trump és Hillary Clinton, a két elnökjelöltForrás: AFP

 

Az ázsiai tőzsdék mínuszban zártak, az amerikai S&P index pedig már a nyolcadik napja zuhan, márpedig ilyen hosszú esési folyamatra csak ritkán akad példa,

utoljára 2008-ban volt ilyen sokáig tartó folyamatos gyengülési hullám.

Az Euro Stoxx 600 indexe február óta nem látott mértékben esik, és a többi nagy tőzsdét is a választások kimenetelét övező félelem jellemzi. Az idegesség annak ellenére felülkerekedett, hogy a Fed kamatdöntéseiben fontos szerepet játszó amerikai munkaerőpiaci számok jól alakultak. A friss adatok szerint októberben 161 ezer új munkahely létesült, így a munkanélküliségi ráta a bűvös öt százalék alá került. Mivel a bérek 2,8 százalékos emelkedése is jelentősnek mondható, ezért a Fed decemberi ülésén szinte borítékolható a kamatemelés.

A pénzpiacokon tapasztalható gyengülés valószínűleg kitart, mivel a legfrissebb felmérések szerint Hillary Clinton és Donald Trump közötti különbség minimálisra szűkült pár nappal az elnökválasztás előtt.

Piaci elemzők szerint Clinton győzelmét kifejezetten jól fogadnák a tőzsdék és az árak emelkedésére lehetne számítani, míg Trump megválasztása bizonytalanságot és a piaci árak kiszámíthatatlanságát hozna.