Varga Mihály reálisnak tartja a bérek 40 százalékos emelkedését négy-öt éven belül, ám hangsúlyozta, hogy ehhez szükség van a munkaadók és a munkavállalók egyetértésére is.

A nemzetgazdasági miniszter egy ma reggeli tévéműsorban hangsúlyozta, hogy az idén január és augusztus között állami kedvezmény nélkül is 7,5 százalékkal nőttek a reálkeresetek, így

teljesen reális elképzelés, hogy a következő években négy-öt év távlatában akár 40 százalékkal emelkedjenek a reálbérek.

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Mint mondta, az érdekképviseletekkel most kezdődnek az egyeztetések, a következő hetekben folytatódó tárgyalások célja, olyan megállapodást kötni, ami a következő évekre biztosítja, hogy ha valaki bért emel, akkor munkaadóként, vállalkozóként ehhez kedvezményt tud igénybe venni. A munkavállaló pedig biztosítékot kap, hogy a következő években a béremelésnek kisebb mértékű munkaadói korlátja lesz.

Arról, hogy mindez hogyan érintené a minimálbért, Varga Mihály elmondta: az érdekképviseletek most 10-12 százalékos minimálbér-növelést szeretnének, emellett az úgynevezett garantált bérminimum - a szakmunkás minimálbér - esetében is szeretnének hasonló emelést. A kormány ebben partner lehet, de hangsúlyozta, hogy erről tárgyalni kell.


Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a következő évek egyik legfontosabb kérdésének tartja a béremelést és reálisnak látja, hogy pár éven belül 30-40 százalékkal emelkedjenek a bérek. Úgy fogalmazott, hogy az ország 2015-ig alacsony bérekkel tudott versenyképes maradni, de ez tarthatatlan. Hozzátette, hogy „van olyan javaslat" a kormány asztalán, amely nagy minimálbéremelést tartalmaz.