Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a Moody's felminősítése után új fejezet jöhet az adósságcsökkentésben. A nemzetközi hitelminősítő kedvező döntését a Fidesz is üdvözölte és közölte: ez is azt jelzi, hogy Magyarország erősödik.

A Moody's pénteki döntése után immár mind a három nagy hitelminősítőnél a befektetési kategóriába került Magyarország, ami új fejezetet nyithat az adósságszolgálatban, el lehet gondolkodni egy ambiciózusabb adósságcsökkentési pályáról - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Varga Mihály szerint azzal, hogy az ország visszakerült a befektetésre ajánlott kategóriába, mintegy 10 milliárd forinttal csökkenhet az elkövetkező egy-másfél évben az adósságfinanszírozás költsége a büdzsében, de ennél jóval fontosabb, hogy tovább javítja az ország tőkevonzó képességét.

Visszatért a bizalom

A Moody's pénteki döntése, amellyel a befektetési ajánlású kategóriába emelte a magyar államadós-besorolást, újabb külső megerősítése annak, hogy a magyar gazdaság fenntartható növekedési pályára állt, eredményes a kormány gazdaságpolitikája - tette hozzá a miniszter.

Egyetértett a miniszter utóbbi megállapításával a Fidesz is. A kormánypárt közleménye szerint "Magyarország erősödik, ezt igazolja a Moody's döntése is." Hozzátették: Magyarország nagy utat tett meg a 2010-es kormányváltás óta, amikor még Görögországhoz hasonlóan a csőd közelében volt.

A polgári kormányzás óta Magyarország erősödik - írták -, hatodik éve stabil a költségvetés, alacsony a hiány, csökken az államadósság, a gazdaság növekedési pályára állt, kevesebb mint felére süllyedt a munkanélküliség, 26 éves rekordon a foglalkoztatás és visszatért a befektetők bizalma.