A hatékony munka 4 halálos ellensége – és rá a sárkányfű

facebook messenger ipad cool lány
Az Anthology nagyon megerősítheti a Facebook helyzetét
Vágólapra másolva!
Nem fair, hogy bárhogy hajtunk, bárhogy turbózzuk, időből mindig kevés van. Nem fair azzal az érzéssel kimerülni a nap végén, hogy nem is végeztünk el eleget. Tegyük meg legalább azt, ami biztosan rajtunk múlik: lépjünk oda keményen az időszivattyúknak.
Vágólapra másolva!

Főleg ha kék

Hacsak nem a foglalkozásával függ össze, úgy nyeli az idejét, mint a fekete lyuk, mi az? Igen, amikor posztol, lájkol, kommentel, csetel. Lelkesítő dolog közösségi oldalakon tartani a kapcsolatot a barátainkkal, de ha nagyon muszáj, inkább ebédidőben, vagy tömegközlekedve.

Muszáj? Akkor lehetőleg ebédidőben Forrás: AFP/Manjunath Kiran

Főleg ha sokáig tart

Általában át kell menni hozzá egy másik helyiségbe, körbeülni az asztalt és hallgatni, ahogy mások beszámolnak az ötleteikről és a problémáikról, esetleg számot adni, hogy áll ez vagy az a folyamat, mi az? Ezek közül heti hány igazán fontos? Megpróbálhatja, hogy néhányra nemet mond. Munkahelyen nincs jobb kifogás a munkánál, különösen ha még igaz is.

A valóságban elég kevés az ilyen vidám értekezlet Forrás: Thinkstock

Főleg ha csak jön és jön

Küldjük és megnyitjuk, válaszolunk és tovább görgetjük a kérdést, mi az? Nagyon kevesen tudnak ellenállni a kísértésnek, hogy ne nyissák meg azonnal, amint felcsilingel az értesítés, hogy érkezett egy újabb darab. Természetesen amikor fontos hírt vagy adatot várunk, nem mellőzhetjük az alkalmazást. Egyéb levelekre előre meghatározott időben nézzünk rá, úgy járunk a legjobban.

Nélküle nehéz elképzelni az életünket Forrás: Google

Főleg mert rég tudjuk, nincs is olyan

Sokkezes zsonglőrmutatványnak, a hatékonyság Apollo 11-ének mutatják be, mintha lehetne egyszerre több sínen haladni, pedig agyonüti a hatékonyságot, mi az? Ha egyszerre levelezik és guglizik, telefonál és csetel, és mindezek mellett még az igazi munkáját is igyekszik elvégezni, nem rövidebbé, hanem hosszabbá teszi az ehhez szükséges időt. Csak pazarolja a drága perceket. Minden részfeladatra kevesebb időt szán a kelleténél, amit aztán be kell majd pótolnia. Fókuszáljon egyszerre egy dologra. Csak akkor jöjjön a következő feladat, ha eggyel elkészült.

Multitasking, te kígyó Forrás: Thinkstock

Ráadás

Az Entrepreneur szerint azonban az időmenedzsment is csak elhatározás kérdése, meg néhány apró lépésé.

Készítsen tervet arról, hogyan telik a nap, mit akar belezsúfolni. A feladatainak szabjon határidőt. Ne szégyellje használni a naptárat, és ha teheti, forduljon akár egy folyamatoptimalizáló szoftverhez. Tanuljon meg nemet mondani. Oldja meg, hogy mindig lássa maga előtt, mennyi épp az idő. Állítson be emlékeztetőket, és mindenhol legyen ott korábban, készüljön el előbb. Zárjon ki mindent, amiről tudja, hogy elterelné a figyelmét. Ne ússzon el a részletekkel, állítson fel fontossági sorrendet. Amit lehet, delegáljon. Csoportosítsa a feladatait hasonlóság szerint, egyszerre egy csoporttal végezzen. És amikor úgy érzi, szüksége van rá, tartson egy kis szünetet.

(innen)