Megint a letelepedési kötvény volt terítéken

2016.11.07. 14:42

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága egyhangú szavazással döntött arról, hogy visszavonja múlt szerdai döntését, amely az egyik letelepedési kötvényt forgalmazó cég működési területét terjesztette volna ki.

A bizottság ülésén Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke elmondta: már múlt héten szerdán jelezte, hogy új ülést hívnak össze, mivel a kormányzat részéről több nyilatkozat elhangzott arról, hogy a kormány az egész letelepedési kötvény feltételrendszerének megváltoztatását, illetve az államadósság finanszírozásának újragondolását tervezi.

Tóth Csaba (MSZP), a bizottság alelnöke azt indítványozta, hogy a letelepedési kötvényt forgalmazó összes cég forgalmazói engedélyét függesszék fel.

Szakács László (MSZP) ehhez kapcsolódva elmondta, úgy tűnik, hogy a letelepedési kötvények ügyének folyamatos említésével a gazdasági bizottságban egyfajta marketingtevékenység folyik.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik)

élesen bírálta a bizottság múlt heti döntését, "hazaárulásnak" nevezte azt, hogy a testület a kormánypárti többség szavazatával az egyik forgalmazó cég tevékenységének kiterjesztéséről határozott.

Kósa Lajos szerint a letelepedési kötvény átmeneti konstrukció, amire 2010 és 2012 között, amikor "nagyon nagy bajban volt Magyarország", szükség volt, de ma már okafogyottnak tűnik.Forrás: Imaginechina/Xu Congjun

Z. Kárpát Dániel kiemelte: a forgalmazó vállalkozások között "gyalázatos cégek" is vannak, ráadásul komoly nemzetbiztonsági veszélyt jelent, hogy Irak területén is lehet ilyen kötvényt forgalmazni. Ő is javasolta, hogy még hétfőn függesszék fel az összes forgalmazói engedélyt.

A bizottság kormánypárti képviselőinek többségi szavazatával

elvetették Tóth Csaba javaslatát.

Kósa: A letelepedési kötvény jelentéktelen ügy

A Fidesz-frakció szerint a letelepedési kötvény jelentéktelen ügy az alaptörvény módosításához képest, ezért nem indokolt, hogy jobbikos javaslatra az alkotmánymódosítás előtt szavazzanak a letelepedési kötvény megszüntetéséről – mondta Kósa Lajos, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője a házbizottság hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

"A letelepedési kötvény az egy jelentéktelen ügy az alaptörvény módosításához képest,és teljes mértékben indokolatlannak tartjuk, hogy ezt összekössük bármivel" – jelentette ki a frakcióvezető, aki szerint Magyarország védelmét és a hazaszeretetet nem lehet feltételekhez kötni.