A nagyobb felvásárlók sorra mondják le a rendeléseket, importtilalom is várható. Minisztériumi egyeztetés lesz a héten a kárenyhítésről.

A szakemberek szerint járványtól a múlt heti bejelentés után sem kell tartani, az Európai Unión kívüli országokba irányuló export azonban vélhetően alaposan megcsappan majd, jelentős károkat okozhat az ágazatnak, hogy felbukkant a kór.

Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke a Magyar Időknek elmondta: miután Magyarország bejelentette az európai uniós állategészségügyi rendszeren keresztül a madárinfluenzát, a nagyobb magyar baromfifelvásárlónak számító országok sorra mondják le a rendeléseket,várhatóan az importtilalmat is többen elrendelik majd. 

Sorra mondják vissza a megrendeléseketForrás: MTI/Rosta Tibor

Mint arról az Origo is beszámolt, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal november 3-án jelentette be, hogy egy Békés megyei pulykafarmon madárinfluenza-vírust mutattak ki a vizsgálatok, elterjedésének megakadályozására kilencezer pulykát, a tótkomlósi gazdaság teljes állományát leölik az állategészségügyi szolgálat szakemberei. A teljes állomány értéke megközelítheti a húszmillió forintot.

A Magyar Idők szerint ennél sokkal nagyobb kára származhat a teljes hazai baromfiágazatnak, a harmadik országbeli exportpiacok ideiglenes elvesztése hozzávetőlegesen hárommilliárd forintos veszteséget okoz a vágó-feldolgozó üzemeknek.

Bárány László szerint a legnagyobb baj, hogy a madárinfluenzával érintett telepen az állomány felszámolását és az újrafertőtlenítést követő hat hónapig az importtilalommal érintett országokba nem lehet magyar baromfit szállítani. Ráadásul már azokat a tételeket sem veszik át, amelyek a fertőzés bejelentését megelőző 21 napban indultak el Magyarországról. Japánba, Dél-Koreába, Dél-Afrikába és Kanadába is folyamatos a magyar export, így a következő napokban több száz tonna baromfit irányítanak vissza a feldolgozókhoz, a Magyarországra szállítás díját pedig a hazai vállalkozások állják. Az ágazati szereplők dolgoznak a károk felmérésén, e hét elején a Földművelésügyi Minisztériumban egyeztetnek arról, hogy milyen intézkedésekkel lehet csökkenteni a károkat.