A Wall Street bankárainak bónuszai a várakozások szerint idén is csökkennek, ami már a második ilyen év lenne egymás után. A gyenge üzleti hangulat és a szigorú szabályozások ugyanis negatívan hatnak a banki díjakra és profitokra.

Az összeolvadások és felvásárlások piaca idén lassulást mutatott, számos vállalat pedig inkább elhalasztotta a tőzsdére lépést, ami kellemetlen hatást gyakorolt a banki díjakra. Ezzel párhuzamosan a növekvő szabályozások következtében a pénzintézetek üzleteken realizált nyereségei is csökkentek – írja a Business Insider.

Mindebből adódóan az összesített éves juttatások, melyek magukban foglalják a készpénzbónuszokat és a részvényjutalmakat is, 5-10 százalékkal zsugorodhatnak idén a Wall Streeten az elmúlt évhez képest. A legnagyobb eséseket várhatóan a befektetési bankok dolgozói szenvedhetik el. Az ő bónuszaik 10-20 százalékkal is csökkenhetnek.

Rajtuk kívül a részvénypiaci kereskedők is rosszul járhatnak. Idén várhatóan 5-15 százalékkal kapnak kevesebbet, ahogy a befektetők eltávolodtak a kötvényeknél kockázatosabb részvényektől. Ebből adódóan

viszont a kötvénypiaci kereskedők valamivel jobban kereshetnek, az ő bónuszaik várhatóan „csupán” 10 százalékkal esnek majd. A kötvénykereskedés egyébként a legtöbb nagybanknál megélénkült az idei harmadik negyedévben, megállítva a Wall Streeten évek óta meglévő zsugorodási trendet.

Idén is rossz évük lehet a bankároknakForrás: 123rf.com

Miközben pedig a felvásárlásokkal és összeolvadásokkal foglalkozó szakemberek is 5-10 százalékkal kevesebb bónuszra számíthatnak, az egyetlen csoport, amely jól járhat idén, az a kereskedelmi bankároké. Ők ugyanis

0-5 százalékos emelkedésre számíthatnak, ami ebben a mezőnyben jó eredménynek minősül.

Ezzel párhuzamosan a bankok idén bevételeik durván 40 százalékát különítették el dolgozóik kifizetésére, ami megfelel a tavalyi év arányának – derül ki a fenti számokat is közlő Johnson Associates jelentéséből.

A következő év szintén igen kemény lehet a bónuszok szempontjából, ahogy a szabályozások továbbra is nyomást helyeznek majd a díjakra – hangsúlyozta a vállalat ügyvezető igazgatója, Alan Johnson.