Pénzt kap az SZTA, új alapok jönnek

kockázati tőke befektetés felvásárlás
Using smartphone and newspaper to monitor stock performance
Vágólapra másolva!
A kormány határozott arról, hogy 8 milliárd forinttal feltőkésíti a Széchenyi Tőkebefektetési Alapot, befektetési időszakát 2025. december 31-ig, futamidejét 2030. december 14-ig meghosszabbítja, hozzájárul az eddigi tranzakciók kivásárlásából származó források ismételt befektetéséhez, egyben támogatja, hogy alapkezelője új alapokat hozzon létre.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent határozat szerint a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. kezelésében működő, európai uniós társfinanszírozású tőkebefektetési programok kiterjesztése és új tőkebefektetési alapok létrehozása eredményesen és hatékonyan járulhat hozzá a magyar gazdaság versenyképességének javításához, az innovatív iparágak fejlesztéséhez, a hazai kis- és középvállalkozások tőzsdeképessé válásához és a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési célokhoz.

Ígéretes vállalkozásokba fektetnek Forrás: PhotoAlto/Odilon Dimier / Altopress/Odilon Dimier

A határozat szerint a feltőkésítést a nemzetgazdasági miniszter végrehajtási felelősségébe tartozó, 2007-2013 közötti operatív programok visszaforgó pénzeszközeiből kell finanszírozni.

Ipar-, tőzsde-, vállalkozásfejlesztés,

A döntésnek megfelelően létrejöhet

  • az új, Irinyi Kockázati Tőkealap és Irinyi II. (Közép-Magyarország) Kockázati Tőkealap 8-8 milliárd forint tőkével.
  • A hazai kis- és középvállalkozások tőzsdei megjelenését elősegítő tőkebefektetésekre létrejöhet a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap 20 milliárd forint tőkével.
  • Ugyancsak létrehoznak egy alapot a hazai kis- és középvállalkozások Kárpát-medencei gazdasági tevékenységének elősegítésére Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Alap néven, 20 milliárd forint tőkével.

A határozatban a kormány egyetértését fejezi ki, "hogy amennyiben az európai uniós jogszabályok alapján az alapkezelő kijelölése versenyeztetés nélkül lehetséges, az (...) új tőkealapok esetében is a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. lássa el az alapkezelői feladatokat, és felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy tegye meg az ehhez szükséges intézkedéseket" 2017. március 31-ig.

Uniós és állami forrásból

A májusban közölt adatok szerint

a Széchenyi Tőkebefektetési Alap csaknem 90 vállalkozás fejlődését biztosította 12 milliárd forintnyi befektetéssel.

A befektetések átlagos értéke 126 millió forint, amelyhez a legtöbb esetben privát tőke is társult.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. feladata volt az idén véget ért befektetési időszakában a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar kkv-szektornak tőkebefektetés formájában. Az alap forrásának 85 százaléka európai uniós forrásból származott, 15 százaléka magyar állami forrás.

A tőkepiac fejlesztése aktuális

A Budapesti Értéktőzsde üdvözli a kormány által bejelentett Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap létrehozását, és egyúttal sikeresnek minősíti a Nemzetgazdasági Minisztériummal folytatott tárgyalásokat. A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. kezelésében működő új alap célja, hogy a hazai kis- és középvállalkozások tőzsdei megjelenését tőkebefektetésekkel segítse elő, közölte a BÉT.

A hazai tőkepiac fejlesztése azért különösen aktuális, mivel várhatóan már 2020-ra jelentősen csökkennek az EU-s források, és a jegybank is kivezeti a vállalati hitelezést támogató programjait.

A cégeknek tehát fel kell készülniük arra az időszakra,

amikor nem támogatott hitelek, vagy uniós pályázatokra alapozzák a növekedésüket, hanem piaci forrásokra, amihez elengedhetetlen a tőzsde fejlesztése.