Nem nyúlnak a vasárnapi nyitvatartáshoz

2016.11.09. 15:38

A kormánynak nincs szándéka hozzányúlni az üzletek nyitvatartásának kérdéséhez, de ez még nem jelenti azt, hogy parlamenti képviselők ne élhetnének különböző kezdeményezésekkel - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Európai Kereskedelmi Nap ünnepségén.

A nemzetgazdasági miniszter Demján Sándor beszédében elhangzottakra reagált, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke szerint szakmaiatlan, hozzá nem értő vita folyik a kereskedelmi dolgozók két szabad hétvégéjéről, az intézkedés elsősorban a kisboltok ellen irányulna, és érdekképviseletként tiltakoznak a jelentős forgalomkiesést és kárt okozó szabályozás ellen.

Varga Mihály hangsúlyozta:

a kormány a vasárnapi boltbezárás kérdését megvitatta, rendezte, miután kiderült, hogy sokan ragaszkodnak a hétvégi vásárlási lehetőséghez, szokáshoz.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterForrás: MTI/Kovács Attila

Demján Sándor, a VOSZ elnöke felidézte, hogy a kereskedelem látványos fejlődésen ment át, lépést tart Európával.Ez az a terület, ahol utolértük Európát, máshol lemaradtunk" - fogalmazott.

A VOSZ elnöke kitért arra, hogy álláspontjuk szerint európai bérekhez európai teljesítmény kell, és ettől Magyarország még messze van.

Megjegyezte: teljesítmény nélkül illúzió, hogy bárki európai bért kaphat, ugyanakkor ha nem nőnek a bérek, az emberek elmennek.

A VOSZ fontosnak tartja a bérfelzárkóztatást, de szerintük a fizetést szelektív módon kell rendezni, például a termelői szektort kell preferálni - mutatott rá az elnök.

Demján Sándor szerint a kereskedelemben utolértük EurópátFotó: Szabó Gábor - Origo

Demján Sándor megfogalmazta azt is, hogy az európai felzárkózáshoz jó forint árfolyamra is szükség van. Szerinte a vállalkozásoknak a 320-330 forint lehetne a jó árfolyam.

Varga Mihály miniszter a VOSZ elnökének felvetéseire reagálva elmondta, hogy Magyarországon az európai átlag feletti a ledolgozott órák száma, de a hatékonyság elmarad az európai átlagtól. A ledolgozott munkaórát kellene hatékonyabbá tenni, és ezt a kormány egyebek közt járulékcsökkentéssel tudja támogatni - mondta a miniszter.

Ma van az Európai Kereskedelem Napjadreamstime

A VOSZ elnökének forint árfolyammal kapcsolatos megjegyzésére Varga Mihály közölte: a forint árfolyamát a kormány nem tudja tartósan eltéríteni a piacitól.

Krisán László, a VOSZ kereskedelmi és szolgáltató szekciójának vezetője auzt mondta a kereskedelem magyar gazdaságban fontos szerepet tölt be. Kiemelte, hogy az ágazat a legnagyobb áfabefizető, évi forgalma 9300 milliárd forintra tehető és 550 ezer munkavállalót foglalkoztat.