Béremelést akarnak a Mercedes-gyár dolgozói

2016.11.09. 13:54

Sztrájkbizottságot alapított a Vasas Szakszervezet a kecskeméti Mercedes-gyárban. A szakszervezet 15 százalékos béremelést követel. A VSz azt írja, nem tudják elfogadni, hogy két évre legyen bebetonozva a bérfejlesztés. A Mercedes Benz azt közölte, a menedzsment célja, hogy az érdekképviseletekkel megállapodásra jussanak.

Nem támogatja a Vasas Szakszervezet azt a megállapodást, amit a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének (MTSZSZ) helyi szervezete a Vasasok háta mögött aláírt a vállalattal.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., illetve a Vasas Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezete és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) intenzív tárgyalásokat folytatott a bérfejlesztésekről – közölte a Mercedes.

A Mercedes dolgozói 15 százalékos bérmelést szeretnénekForrás: Daimler AG

Az MTSZSZ-nek és a Mercedes-Benznek közösen sikerült egy a korábbiakat jóval meghaladó többlépcsős bérfejlesztésben megállapodni a következő két évre.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség ezt nem írta alá és további tárgyalások iránt jelentette be igényét, de a Mercedes mindenképpen szeretne a Vasas Szakszervezettel is megállapodni - közölte a Mercedes sajtóosztálya. A Mercedes-Benz gyár menedzsmentjének célja, hogy valamennyi érdekképviseleti szervezettel megegyezésre tudjon jutni.

Munkaerőhiány is van

Az októberi Automotive Hungary szakkiállításon a magyar autóiparban dolgozó szakemberek egyetértettek abban, hogy az ágazatnak

a legnagyobb kihívást a munkaerőhiány jelenti, ami regionális probléma, de járulékcsökkentéssel lehetne segíteni a helyzeten, ahogy az oktatásra-képzésre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. vezérigazgatója akkor azt mondta, a munkaerőhiány óriási probléma, szerinte erre a kormányzattal közösen kell megoldást találni, egy komplex csomagot kell kidolgozni a munkavállalóknak, bérjárulékok csökkentésével, ingázás támogatásával, vagy lakhatási támogatással.