Varga: A nyugdíjemelést mérlegelni kell

2016.11.09. 11:36

Az október végi államháztartási adatok szerint korábban nem tapasztalt többlet van az államháztartás gazdálkodásában – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető azt mondta 57,3 milliárd forintos többletet mutatott az államháztartás mérlege. Varga beszélt arról is, hogy pénteken indulnak a tárgyalások a szociális partnerekkel a jövő évi béremelésekről. És gratulált Donald Trumpnak is a győzelemhez. Egy esetleges jövő évi nyugdíjkorrekciót pedig még mérlegelni kell.

Egy évvel korábban az államháztartás mérlege még mínuszban volt, 138 milliárd forinttal, ehhez képest most 60 milliárd forinttal pluszban van a központi költségvetés – mondta Varga Mihály.

Október végi adat:

  • 57,3 milliárdos többlet az államháztartáson belül,
  • a központi költségvetés mérlege 59,7 milliárd

Az adóbevételek várakozáson felül alakultak minden egyes adótípusnál. Példaként említette, hogy a

társsági adóból származó bevétel 131 milliárd forintos többlet tavalyhoz képest.

Varga Mihály azt mondta, pénteken kezdi a kormány az egyeztetéseket a munkaadókkal és a munkavállalókkalForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A katából és a kivából származó adóbevétel

12,7 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbit, már több mint 160 ezer olyan vállalkozó van, aki a katát választja – tette hozzá a miniszter.

  • a 2015-höz képest 80 milliárd forinttal több az áfabevételek összege,
  • a személyi jövedelemadóból pedig 1,3 százalékkal több bevétel érkezett a központi kincstárba.

A központi költségvetés 32,5 milliárd forintos hiányt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 8,4 milliárd forintos, míg az elkülönített állami pénzalapok pedig 81,4 milliárd forintos többletet mutattak – mondta a miniszter.

A kormánynak javalatot tesz a miniszter arra, hogy

  • a Modern Városok program keretösszegét 30 milliárd forinttal emeljék meg,
  • az ipari parkok egy emelt összegű támogatást kapjanak még ebben az évben,
  • az Eximbank feltőkésítését még idén hajtsák végre, 45 milliárd forint értékben.

A nyugdíjemelést mérlegelni kell

Januártól 0,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, illetve a különféle rokkantsági, fogyatékossági, rehabilitációs ellátások – derül ki a Kormany.hu oldalon közzétett rendelettervezetből. A Magyar Nemzeti Bank 2 százalék körüli inflációval számol 2017-ben. Varga Mihály kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kedvező gazdasági helyzet nyertesei az elmúlt hat esztendőben a nyugdíjasok voltak. Az elmúlt hat évben 10 százalékkal nőtt a nyugdíjak reálértéke. A kormánynak

mérlegelnie kell, hogy jövőre további nyugdíjemelésről dönthessen.

Működik Amerikában a demokrácia

Varga Mihály beszélt arról is, hogy

pénteken megkezdődnek a tárgyalások a munkaadókkal és a munkavállakkal a jövő évi béremelésekről.

A tárcavezetőgratulált Donald Trumpnak, az új amerikai elnöknek a győzelemhez. Működik a demokrácia Amerikában. Az amerikai nép hozott egy döntést, ezt tiszteletben kell tartani – tette hozzá.

Az új elnök új korszakot hoz a magyar–amerikai kapcsolatokban. Ez persze nem kell, hogy érintse a magyar–amerikai gazdasági kapcsolatokat, mert azok eddig is kifejezetten jók voltak. Egyre több amerikai cég választ bennünket befektetési országként.

Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztástForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Chip Somodevilla

Varga Mihály szerint az új elnök, aki a gazdaság világából érkezik, érteni fogja, hogy mi az előnye annak, ha Európában, a közép-európai térségbe további olyan amerikai befektetések érkeznek, amelyek az amerikai gazdaságnak is jók, és kedvezőek Magyarországnak is.