Londoni elemzők szerint a vártnál kisebb mértékű és rövidebb ideig tartó piaci reakciók követték Donald Trump győzelmét az amerikai elnökválasztáson, és ennek okai között lehetnek a brexit-sokk tapasztalatai is.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics szakértői szerint a brit EU-tagságról rendezett júniusi népszavazás sokkja olyan precedenst teremthetett, amely után a befektetők már jobban felkészültek az amerikai elnökválasztás esetleges „meglepő” kimenetelére.

A június 23-án tartott brit referendumon a választók szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, és a népszavazási eredményt a font meredek és tartós gyengülése követte.

Ázsia még meglepődött, Európa és USA már kevésbé

Az ázsiai tőzsdék jelentős veszteségekkel reagáltak az elnökválasztás eredményére, azonban az európai piacokat már nem hozta lázba Trump győzelme. Eleinte a fontosabb amerikai tőzsdéktől is azt várták, hogy beszakadnak majd, végül ez sem következett be.

Egy nappal az amerikai elnökválasztások után pedig a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő megerősítette az Egyesült Államok „AA+/A-1+” adósbesorolását stabil kilátással.