Egyre öregebbek a háztartási gépeink, és egyre nő az összfogyasztásuk

nyugdíj öreg öregek idős nyugdíjas gáz konyha
nyugdíj öreg öregek idős nyugdíjas
Vágólapra másolva!
A magyar háztartásokban egyre nő a 8-10 évesnél öregebb hűtők, mosógépek, tűzhelyek aránya, ezért összességében nő a háztartások energiafogyasztása is. A kormány tavaly és idén év közben három-négyszeresére emelte a mosó- és a hűtőgépcsere-program támogatási keretét, ami lassíthatja a tendenciát, mert a csere mellett döntők jellemzően a legtakarékosabb kategóriájú gépeket veszik. Ám a külföldi statisztikákból úgy tűnik, hogy az új hűtők és mosógépek várható élettartalma csökkent az elmúlt évtizedben.
Vágólapra másolva!

Több mint 10 éve cserélték le majdnem minden negyedik magyar családban a hűtőszekrényt, és körülbelül minden ötödik használatban lévő mosógép is elmúlt már 10 éves – derült ki az Euronics műszaki áruházlánc felméréséből, amely idén októberben készült mintegy ezer ember internetes megkérdezésével. A számszerű eredmények szerint a háztartásokban

a hűtők 24, a mosógépek 18 és a tévék 20 százaléka 10 évesnél öregebb.

A legtöbb öreg készülék Heves és Békés megye háztartásaiban van, a legfiatalabb nagygépek pedig Győr-Moson-Sopronban, ami nem meglepő az ország legfejlettebb megyéjében. Ami már érdekesebb adat, hogy

miközben egyre régebbi gépekkel üzemelnek a háztartások, addig a válaszadók 44 százaléka egy-két évente vásárol új mobiltelefont.

A műszaki áruházlánc statisztikai adatait alátámasztják a CECED Magyarország Egyesülés, a háztartási gépeket gyártók és forgalmazók érdekképviseletének adatai is. 2015-ös statisztikai összefoglalójuk szerint a háztartások által használt hűtők, fagyasztók, mosógépek és elektromos tűzhelyek között a legnagyobb arányban a 11 évnél is idősebb készülékek vannak. Ráadásul a 8 évesnél régibb készülékek aránya 2009 óta egyre nő, a hűtők több mint fele (58%), a mosógépek közel fele (49%) ilyen.

Ezzel a legfőbb probléma az, hogy a technológia az energiafelhasználás csökkentésében fejlődött talán a legtöbbet az elmúlt évtizedben. A régi készülékek fogyasztása óriási a modernebbekéhez képest, ami nemcsak a háztartásoknak kerül több pénzbe, de a környezetterhelés is sokkal jelentősebb emiatt országos léptékben.

A 8 évesnél idősebb gépek fogyasztása jelenti a háztartások évi energiafelhasználásának háromnegyedét

a CECED számítása szerint.

A hűtőgép kicserélésével egy-egy háztartás évente 12–20 ezer forintot spórolhat meg, a mosógép újra cserélésével pedig 10–15 ezret. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 5–8 év alatt térül meg egy háztartásnak az új hűtő, és 6–9 év alatt egy új mosógép ára. Feltéve, ha addig nem kell rá költeni, mert nem hibásodik meg.

A magyar háztartások több mint felében (53%) még mindig gáztűzhely volt tavaly, amelynek azonban pár évvel hosszabb (15 év) az átlagos élettartama, mint a modernebb elektromos tűzhelyeké, legalábbis a külföldi statisztikák szerint Forrás: BSIP/GRIMAUD / BSIP/Grimaud

Márpedig ez már egyáltalán nem vehető biztosra. Mivel sok függ a gépek típusától, árkategóriájától és a használat módjától, a várható átlagos élettartamukról nehéz pontos adatokat mondani. Mi két statisztikát vetettünk össze. Az egyiket 2006-ban készítette a Bank of Amerika és a National Association of Home Builders, amely az USA egyik legnagyobb lakásfejlesztési szakmai szervezete, a másikat idén publikálta a Which? brit civil fogyasztóvédelmi szervezet, amely két év tesztjeire alapozza adatait.

Ezek szerint 10 éve még a hűtők és mosógépek esetében is 10 év vagy afeletti élettartammal lehetett számolni az új készülékeknél, a sütők is átlagosan 13 évig nagyobb hiba nélkül üzemeltek. Az elmúlt két év tesztjein alapuló adatok szerint azonban

a mosógépek átlagosan legfeljebb 3-6, a hűtőszekrények 6-8 évet bírnak, a sütők azonban átlagosan már 15 évnél is tovább működnek nagyobb hiba nélkül.

Az persze ez alapján nem jelenthető ki, hogy a hűtők és a mosógépek várható élettartama a felére csökkent volna, de a csökkenés általános tendenciája kirajzolódik belőle. Hozzátartozik még az is az összképhez, hogy a gyártók jellemzően 2 év garanciát vállalnak termékeikre, ritka az 5 éves ajánlat, noha kiegészítő garancia általában mindig vásárolható.

Állami támogatással azonban már jóval gazdaságosabb lehet a csere, nem véletlen, hogy mind a hűtő-, mind a mosógépcsere-programba óriási volt a túljelentkezés. A kormány az Otthon Melege Programban a mosógépcsere-támogatás keretösszegét tavaly félről másfél milliárd forintra emelte, idén pedig újraindította a hűtők és fagyasztók támogatását, amelynek az ugyancsak félmilliárdos keretét év közben kétmilliárdra emelték a hatalmas lakossági érdeklődés miatt. A programban 25 és 45 ezer forintos támogatást lehetett nyerni a megvásárolt készülék energiatakarékosságától függően.

A támogatottak háromnegyedét (75%) a nagycsaládosok és a nyugdíjasok tették kik, és a legtöbben A++ energiabesorolású hűtőt, illetve legtakarékosabb, A+++-os mosógépet vásároltak a pályázók közül – válaszolta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Origo kérdésére.

A pályázók nagy része tehát 35-40 vagy 45 ezer forintos állami támogatást kapott.

Összesen körülbelül 114 ezer készüléket cseréltek le a program során 2014 óta.

Ez összesen 35 200 megawatt/óra (MWh) megtakarítást jelent évente a minisztérium szerint. Tavaly összesen több mint 5 millió MWh áramot fogyasztottak a nagy háztartási gépek, ennek több mint az ötöde,

1,2 millió MWh lett volna megspórolható, ha minden 8 évnél idősebb gépet újra cseréltek volna tavaly

– kalkulál a CECED tanulmánya. Az 1,2 millióból 950 ezer MWh-t jelentett volna csak a hűtők és a fagyasztók lecserélése, amelyek jellemzően a legöregebb gépek a háztartásokban.

Az állami támogatás tehát elsősorban szociális szempontból jelentős, a környezetterhelés szempontjából kevésbé, és csak csökkenteni tudja az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás öreg háztartási gépek miatti növekedésének mértékét. Ugyanakkor a támogatások és az kereskedelmi akciók fontosak, mert a CECED tanulmánya szerint a háztartási gépek cseréjénél az ár az első szempont a vásárlóknál, de rögtön utána a gép energiaosztályát nézik. Az Euronics felmérése szerint a válaszadók 95 százalékának ez az egyik legfontosabb szempont a vásárláskor.

Tavaly ugyanakkor a 8 évnél idősebb háztartási gépek tulajdonosainak mindössze 23 százaléka tervezte egyáltalán, hogy lecseréli a régi mosógépet, 19 százaléka pedig a hűtőjét.