Így reagáltak Trumpra a topvállalkozók

Hillary Clinton, amerikai elnökválasztás 2016
A vállalkozók döntő többsége bizony annak örült volna, ha gratuláló helyett győzelmi beszédet mond Hillary Clinton
Vágólapra másolva!
Megnéztük, mit mondott a Slack, a Virgin Media, a PayPal alapítója és a Dallas Mavericks tulajdonosa. Peter Thiel nagyon boldog, hiszen nyíltan támogatta a republikánus jelöltet. De a többi startupper között valószínűleg még egy kosárcsapatnyit sem talál, aki egyetért vele. Az idősebb vállalkozók körében is ritka az öröm.
Vágólapra másolva!

Bill Gates és Warren Buffet Twitter-fala néma, mint a Moszkva folyó januárban. Oprah Winfrey november 5-e óta nem posztolt. Arianna Huffington szemmel láthatólag csalódott, az eredmény után az amerikai tőzsde zuhanását teszi szóvá. Elon Musk semmi másról nem tweetel, mint a Tesla eseményeiről és ügyeiről.

A vállalkozók döntő többsége bizony annak örült volna, ha gratuláló helyett győzelmi beszédet mond Hillary Clinton Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

De találtunk négy vállalkozót, aki élesen és bőbeszédűen kommentálja, hogy az Egyesült Államoknak új elnöke van.

Stewart Butterfield: WELP!

Ha valaki megnézi a Slack alapítójának Twitter-hírfolyamát, igazán nem mondhatja, hogy Butterfield véka alá rejtette volna a véleményét. Mint arra számítani lehetett, hangsúlyosan Trump-ellenes volt egész idő alatt. Többnyire egy-egy szúrós, szellemes, szarkasztikus posztot osztott meg. Most adunk egy kis válogatást a saját státuszaiból.

November 8-a kora délután:

A memóriaátok. Damnatio memoriae. Hozzuk vissza. Az lenne a méltó büntetése, ha kiradíroznánk a történelemből.

Egy korábbi tweetjében azt javasolja barátainak a médiában, november 8-án tartsanak egyhetes katartikus ünneplést, aztán soha többé az életben ne is ejtsék ki Trump nevét.

November 8-a este:

GYORSABBAN!

Az eredmény pillanatában:

A sokk utáni első szó Forrás: Origo

November 8-a késő este:

Rátértünk a drága piákra.

Forrás: Origo

November 9-e hajnal:

Sose vesztegess el egy válságot.

Richard Branson: A világot nem egyetlen ember formálja

Branson a milliárdos self-made man élő ékes példája. Logikus volna tehát a gondolat, a maga részéről örül egy vállalkozóból lett elnökjelöltnek. „Támogatnék egy vállalkozót, de nem ezt a vállalkozót” – foglalta össze tömören az álláspontját néhány nappal a finis előtt.

Nagy méltósággal rendezte a gondolatait Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Balk

A választás másnapján élesített blogposztjában a Virgin atyja komoly aggodalmát fejezi ki a humanista vívmányok, az egyenlőség, a női jogok jövőjével, de a klímaváltozással kapcsolatban is. Neki az elmúlt hetekben úgy tűnt, a vita és a kampány színvonala mélyebbre már nem is süllyedhetett volna, bár valójában azt tükrözte, ami egy éve világos az Egyesült Államokban: minden fontos gazdasági és politikai kérdésben megosztottság van.

Ezt a megosztottságot azonban nem szabad tovább fokozni, „szomorúan, de elfogadjuk a választás eredményét – írja. –

végül győz majd a józan ész meg a demokratikus rendszer ellenőrzőfunkciói.”

Amerikának egységesnek kell lennie, csak így nézhet szembe a kihívásokkal, a klímaváltozással, a szíriai és iraki helyzettel. A második világháborús nemzedéket nem véletlenül nevezik a legnagyobbnak. A tagjai történelmi mélyponton fogtak össze, félretették a nézetkülönbségeket, és csak a magasabb érdekre koncentráltak.

Ebből lett aztán az az Amerika, amely tárt karokkal fogadta a szabadságra szomjazó tömegeket.

A jelenlegi rendszer azonban meghasadt, a sebét be kell gyógyítani, az elveszett bizalmat pedig haladék nélkül vissza kell állítani. Biztos, hogy tartós kárt okozott a választás Amerika kollektív pszichéjében is, a vezetői együttműködési hajlandóságában is. Sok a tennivaló:

meg kell óvni a demokratikus folyamatokat, ki kell állni az intolerancia ellen,

mindebben pedig támogatni egymást. Hiszen nem egyetlen ember dolga a világot alakítani, azt a világot, amelyben mindannyian élünk. Hanem valamennyiünké.

Peter Thiel: Túlmutat a reaganizmus dogmáin

Az ellentmondásos techmilliárdos, a PayPal alapítója nyíltan Trump-párti volt. Ez a Szilícium-völgyben elég ritka, mondhatni különös. „Trump nem csinál titkot belőle, hogy alig becsüli ezt az iparágat, nem hisz a fejlődésben, és a migránsellenessége is szembemegy az általában demokratikus és liberális startupperek világnézetével” – írtuk októberben. A választás előtt Thiel egy halloweenpartin azt mondta,

a politikát valóságközelivé formálja, amelyben nincs elszigetelt, úgynevezett buborékgondolkodás. És ha majd maguk mögött hagyják a kampány látványos pillanatait, ott, ahol a történelem íródik, az egyetlen kérdés az lesz majd, vajon ez az új politika nem érkezett-e túl későn.

Mindeközben Washingtonban: november 9-én reggel a Business Insidernek eljuttatott néhány sorában Thiel dicséri a győzelmet, szerinte ritka nagy hegymenet vezetett idáig. „Csodásan nehéz” feladat vár Trumpra,

nagyon rég ideje, hogy valaki nekigyürkőzzön

mindannak, amivel Amerika küzd. Mindenkire szükség lesz a fedélzeten a nagy munkához.

Mark Cuban: Próbáljunk meg mind esélyt adni neki

A Shark Tank – és a Dallas Mavericks – tulajdonosáról a hétvégén írtuk meg, minden pénzét odaadná azért, hogy ne Trump legyen a 45-ik amerikai elnök. Amikor megszületett az eredmény, ezt posztolta a Twitteren: „Adjunk neki esélyt. Mindannyian. Támogassuk a jót. Fogjunk össze az ellen, amivel nem értünk egyet. Ha együtt vagyunk, senki nem győzhet le minket.”

Együtt legyőzhetetlenek vagyunk, biztatja honfitársait Cuban Forrás: Origo

Majd ezt kiegészítette közkincsük, az amerikai lobogónak tett hűségeskü, az úgynevezett pledge of allegiance második felével – minden iskolában ezzel a rövid szöveggel kezdődik a tanítási nap: „…egy és oszthatatlan nemzet az Isten színe előtt, amely szabadságot és igazságosságot nyújt mindenkinek.”