15 milliárdos Szép-kártyás fizetés pörgeti a turizmust

Család, Nyílt levél a gyermekeiket egyedül nevelő anyáknak boldog ősz kirándulás
Vágólapra másolva!
Szeptemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,7, a belföldi vendégek által eltöltötteké 15,0 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Együttvéve 8,3 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 8,4 százalékkal nőtt - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A külföldi vendégek száma 7, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,7 százalékkal (1 millió 349 ezerre) bővült. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból nyolcban nőtt, a Tisza-tavi régióban csökkent.

A Csehországból, Ausztriából és Lengyelországból érkező turisták száma 12–15 százalék közötti mértékben nőtt.

Forrás: Thinkstock

A németországi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma stagnált, az Egyesült Királyságból, illetve az Egyesült Államokból érkező vendégek 1,1, valamint 0,8 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

A belföldi vendégek száma és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma egyaránt 15 százalékkal (1 millió 54 ezerre) bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom mind a kilenc turisztikai régióban emelkedett,

a Balaton régióban kiemelkedően, 30 százalékkal.

A szállodák szobakihasználtsága 2,7 százalékponttal, 63,1 százalékra nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek

bruttó árbevétele 8,4 százalékkal

(38,6 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 8,2 százalékkal (23,1 milliárd forintra), az egyéb bevétel 11 százalékkal (7,6 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 6,6 százalékkal (7,9 milliárd forintra) emelkedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 16 százalékkal többet költöttek

a kereskedelmi szálláshelyeken. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2123 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,1 milliárd forint értékben.)

2016. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest:

A szálláshelyek 5,8 százalékkal több, összesen 22,0 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4,0 százalékkal (10,9 millió), a belföldiek 7,6 százalékkal több (11,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 1,7 százalékponttal, 56,9 százalékra emelkedett.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A kereskedelmi szálláshelyek 7,1 százalékkal magasabb, 303,7 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

A kereskedelmi szálláshelyeken 4,6 százalékkal nőtt a Szép-kártyás fizetések száma, a vendégek összesen

15 milliárd forintot költöttek Szép-kártyával.