Jóval túlszárnyalta a várakozásokat a néhai David Bowie brit zenész műgyűjteménye árverésének első napja a londoni Sotheby's aukciósházban: a várt összeg kétszeresével, 28 millió euróval (8,6 milliárd forinttal) zárt az aukció.

Az Air Power című, Jean-Michel Basquiat (1960-1988) amerikai festő alkotta kép nyolcmillió euróért (2,4 milliárd forintért) kelt el az előzetesen becsült 3-4 millió helyett.

Egy másik Basquiat-művet 2,7 millió euróért (kb. 840 mill. Ft) vásároltak meg. Két Damien Hirst-alkotás több mint 1,7 millió (kb. 530 mill. Ft) euróért kelt el.

A Sotheby's a kétnapos átverésen összesen mintegy 350 festményt, szobrot és dizájnertárgyat kínál eladásra, visszafogott becsléseik szerint a két napból 15 millió eurós bevételre számítanak. A zenész hagyatékkezelőinek megbízásából péntek estig további, többnyire kedvezőbb árú képeket és tárgyakat árvereznek el, melyekhez a januárban meghalt Bowie érzelmileg is kötődött.

A bevételt a művész szűk családja kapja.

"A család bizonyos személyes kötődésű tárgyakat megtart, de most itt az ideje megadni a lehetőséget másnak is, hogy értékelje a művészetet és megszerezze ezeket a tárgyakat, amelyeket Bowie is annyira csodált" - közölte a hagyaték kezelője.

Elment a műgyűjteményeForrás: Origo

Az aukciót megelőző, Londonban, Los Angelesben, New Yorkban és Hongkongban bemutatott Bowie/Collector című kiállítás mintegy 42 ezer látogatót vonzott. A kiállítás először mutatta be a popsztárt a szélesebb közönség előtt szakértő, sokoldalú érdeklődésű gyűjtőként.

A művészet számára "mindig is nélkülözhetetlen táplálék" volt - nyilatkozta a zenész 1998-ban a New York Timesnak. A gyűjtemény egyedülálló bepillantást enged a 20. század egyik legnagyszerűbb művészének személyes világába" - mondta Oliver Barker, a londoni aukció vezetője, a Sotheby's szakértője.