A harmadik negyedévben 36 ezerre nőtt a kockázatos adózók száma. Az előző negyedévben még mindössze 420 volt a negatív értékelés. Ez a harmadik alkalom, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal minősítette a cégjegyzékbe bejegyzett, valamint az áfaregisztrált adózókat. 

Az, hogy a jogszabályváltozást követően számottevően emelkedni fog a kockázatos adózók száma, várható volt, hiszen a harmadik negyedévben már a kényszertörlés alatt álló adózók, valamint azok is kockázatosnak minősülnek, akik az adóteljesítményük 70 százalékát meghaladó adókülönbözettel vagy mulasztási bírsággal érintettek. 

Forrás: NAV

Figyelemfelkeltő ugyanakkor, hogy a NAV, adózói életútjuk alapján csaknem 550 ezer adózót minősített a harmadik negyedévben, ebből (az előző negyedévi 420 után) 36 ezer kapott kockázatos minősítést, azaz a vizsgált cégek 6,6 százaléka került ebbe a kategóriába. Mindezzel párhuzamosan a megbízható adózók száma jelentősen nem változott, továbbra is 190 ezren kerültek ebbe a kategóriába. 

Tájékoztatás a minősítés eredményéről

A minősítés eredményéről azon vállalkozások kaptak értesítést elektronikus tárhelyükre, akiket első alkalommal minősített a NAV, vagy akiknek a második negyedévhez képest változott a minősítésük. Az eredmény az Ügyfélkapun keresztül elérhető eBEV portálon is lekérdezhető. 

Az adóhivatal tavaly novemberben három kategóriát vezetett be: a vállalkozásokat megbízható, átlagos és kockázatos kategóriába sorolja. Érdemes a kedvező minősítésre figyelni, a megbízható adózó ugyanis számos előnyt élvez (egyebek mellett): 

  • bírság esetén kedvezményt kap, 
  • az ellenőrzés idejét maximálja és nem lépheti túl a hatóság, 
  • évente egyszer pótlékmentes részletfizetési lehetőséget kérhet, 
  • áfakiutalási kérelmét hamarabb teljesíti a NAV a jelenleg dívó 75 napos határidőnél, 
  • bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása, hibás teljesítés esetén mulasztási bírság nélkül, határidő kitűzésével szólítja fel a kötelezettségteljesítésre. 

A témáról további részleteket ebben a cikkünkben olvashat.