Európa folytatná a szabadkereskedelmi tárgyalásokat

Horizontal European Commission's President Jean-Claude Juncker arrives to make his State of the Union address to the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 14, 2016.  / AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN
Jean-Claude Juncker
Vágólapra másolva!
Az amerikai elnökválasztás eredménye miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP) határozatlan idejű szüneteltetésére lehet számítani - jelentette ki Cecilia Malmström, kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos a tagállamok szakminisztereinek brüsszeli tanácskozásának szünetében.
Vágólapra másolva!

Most, hogy az új amerikai elnököt megválasztották, "nem lehet tudni pontosan, mi következik" - mondta. Véleménye szerint bizonytalanná vált a megállapodás sorsa, mivel az új adminisztráció számára nem ez az első számú prioritás.

Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke ugyanis korábban több eltérő kijelentést tett gazdaságpolitikai kérdésekben.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a német középvállalkozások szövetségének (UMU) berlini rendezvényén elmondott csütörtöki beszédében a kereskedelempolitikával kapcsolatban kifejtette,

nem számít arra, hogy a következő két évben lehetőség nyílik az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötésére.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadása során hangsúlyozta, az Európai Bizottság nyitott a tárgyalások folytatására és reméli, hogy sikeresen lezárják azt.

A TTIP megkötését célzó, évek óta húzódó tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést, aminek fő oka az, hogy az európai közvélemény egy része aggodalommal tekint a tervezett ügyletre, és attól tart, hogy az megnyithatja majd az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok - környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló - érdekeinek európai érvényesítése előtt.

A szabadkereskedelmi egyezmények támogatói viszont többek között azzal érvelnek, hogy azok a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésének kiváló eszközei.

Juncker szerint biztos, hogy két éven belül még nem lesz megállapodás Forrás: AFP/Frederick Florin