Varga Mihály: Hatéves béremelési program jön

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
Budapest, 2016. augusztus 12. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter érkezik a gazdasági növekedés legfrissebb adatait értékelő sajtótájékoztatójára, a minisztériumban 2016. augusztus 12-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A kormány 15 százalékos minimálbér növelést és 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést ajánl 2017-re, jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető elmondta, hogy hatéves ciklusban a béremelések mértéke reálérteken akár a 40 százalékot is elérheti.
Vágólapra másolva!

A miniszter közölte, hogy a garantált bérminimum 25 százalékkal nőhet jövőre.

2018-ban a minimálbér további 8, a grantált bérminimum 12 százalékkal emelkedhet, a munkáltatói járulék pedig 2 százalékponttal csökkenhet

a kormány javaslata szerint, közölte a nemzetgazdasági miniszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának kibővített testületi ülését követő sajtótájékoztatón.

A korábbi hírek még 10 százalékos bruttó minimálbér-emelésről és 5 százalékos járulékcsökkentésről szóltak.

Újabb csökkentések jöhetnek majd

Varga Mihály elmondta, a kormány azt is javasolja, hogy 2019-től 4 éven keresztül újabb 2-2 százalékponttal csökkenjen a munkáltatók járulékterhe, ha a reálbérek emelkedése eléri az évi 6 százalékot.

A kormány szerint 6 éves ciklusban a béremelések mértéke reálérteken akár a 40 százalékot is elérheti,

ennek természetesen a gazdaság teljesítőképességét nem szabad veszélyeztetnie, emelte ki a miniszter.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kormány abban érdekelt, hogy a javaslat minden partner számára vállalható megoldás kiindulópontját jelentse, mondta Varga Mihály, hozzátéve, hogy folytatják az egyeztetéseket a következő napokban. Ennek a végén egy olyan, 6 évre szóló megállapodást szeretnének kötni, amely biztosítja mindenkinek, hogy előre látható pályát tudjanak megtervezni.

Lázár, Varga: Reális a 40 százalékos béremelkedés

Az elmúlt hetekben több miniszter is megszólalt már a béremelések kapcsán. Az Origo kérdésére Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter reálisnak nevezte a múlt heti Kormányinfón, hogy

öt éven belül 30–40 százalékkal emelkedjenek a reálbérek.

Hozzátette, hogy a kormány nem fog belenyúlni a piaci folyamatokba.

A nemzetgazdasági miniszter is azt mondta korábban,

reális, hogy négy-öt éven belül 40 százalékkal emelkedjenek a bérek.

Varga Mihály elmondta, hogy ehhez szükség van a munkaadók és a munkavállalók egyetértésére is.

Orbán Viktor is egyetért a béremelésekkel

A bérek határozott emelését és ezzel együtt a magyar gazdaság átfogó versenyképességi átalakítását szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) konferenciáján.