Legendává váltak a Google állásinterjúi. Némelyik simán becsapós, más igazán nehéz. Biztosan ritka, aki kapásból válaszol arra, naponta hányszor fedik egymást az analóg óra mutatói, vagy a megcsalósra, tudják, 100 házaspár él a faluban, és minden nő azonnal kiszúrja, ha egy férj félrelépett, kivéve, ha az övéről van szó. De van egy kérdés, amelynek alapján egyenesen Sergey Brin megy biztosra.

Ha nem akarja vesztegetni az idejét, a Google társalapítója csak egy dologra fókuszál, amikor új munkaerőt felvételiztet a világ egyik legfontosabb vállalatához.

Mit tanulhatok ettől az embertől?

Mit tud, amit én ma még nem?

Remek kapaszkodó ez a reménytelenül szégyenlős, introvertált embereknek is. Szeretnének kommunikálni, de nehezen nyílnak meg – ha azonban arra összpontosítanak, amivel gazdagabban állnak fel az asztaltól, ez a kérdés az emberük.

Larry, szerinted hány golflabda fér el egy iskolabusz belsejében?Forrás: AFP/Justin Sullivan

Ezen a linken kedvére gyönyörködhet a Google mesterien felépített fejtörőiben. A kérdések egyik nem titkolt hozama a válaszon kívül az, miképpen reagál a hirtelen sarokba szorított partner. De ha hitelesen kapcsolódni akar, vesse fel azt, adja meg az esélyt a másik embernek, hogy reflektorfénybe állítsa a tudását és a készségeit.

Mondj nekem valamit, amiről ebben a percben még sejtelmem sincs.

Ez a kérdés csodafegyver bárhol, bárkinek. Előzmények és óvatos építkezés nélkül is.

Melyik ismeretlen világhoz tudja megmutatni a kaput, ahol esetleg holnaptól együtt dolgozhatunk?

Liftben, buszon, kávézóban.

De az állásinterjú másik oldalán is kipróbálhatja.

Megtenné?