Az egészségügy miatt nagyon, az infláció miatt alig aggódunk

2016.11.14. 16:37

Világviszonylatban az emberek többsége (61%) szerint rosszul mennek a dolgok hazájukban. Az Ipsos 25 ország megkérdezésével készült What worries the world – ami aggaszt a világban – felmérése alapján kijelenthető, hogy a legpesszimistábbak: Mexikó, Franciaország (89%) és Brazília (84%). 

A magyarok 82 százaléka elégedetlen az itteni helyzettel, az olaszokkal azonos mértékben vagyunk borúlátóak. Az összesített vélemények azt mutatják, hogy a világban a munkanélküliség a legnagyobb gond (39 százalék említi). Nálunk ez viszont csak a problémarangsor negyedik helyén szerepel, 28 százalékos említéssel. 

Ennél sokkal aggasztóbbnak tartják a magyarok – minden más ország lakóit megelőzve - az 

egészségügy állapotát (63%), amit a pénzügyi és politikai korrupció (53%), valamint az elszegényedés és a társadalmi egyenlőtlenség (51%) követnek, utóbbiban szintén élen állva ezzel az országok között. 

Érdekes eredmény, hogy Peruban a bűnözés (75%), Törökországban pedig a terrorizmus feletti félelem (74%) vezeti a rangsort, míg Spanyolországban a munkanélküliség miatt aggódnak leginkább az emberek (71%). 

Az adatokból az is kiderül, hogy a félelmek sok esetben nem a tényekre támaszkodnak. Dél-Koreában például viszonylag alacsony a munkanélküliségi ráta (csupán 4%), mégis a koreaiak 57%-a retteg, hogy elveszíti a munkahelyét. Annyian, mint Dél-Afrikában, ahol jóval magasabb a munkanélküliség (25%). 

A migráció a németeknél okozza a legtöbb fejtörést (38%), pedig a 2015-ös ENSZ adatok szerint Németországban alacsonyabb a migránsok aránya a népességben (15% alatti), mint sok más vizsgált nemzetnél. 

A szeptemberi adatokhoz képest nem sok változás történt a fentiekben, nálunk továbbra is az egészségügy állapota miatt aggódnak az emberek, annyi kiegészítéssel, hogy kicsit emelkedtek a számok: 79 százalékról 82 százalékra nőtt a rossz irányt érzékelők és 59 százalékról 63 százalékra az egészségügy helyzetét kritikusnak ítélők száma. 

Forrás: MTI/Varga György

Nemzetközi szinten is sokan aggódnak a munkanélküliség miatt (39%), és ez szeptemberhez képest egy százalékponttal magasabb – írja az Ipsos felmérése.