Dánia minden évben fertőzött malacok ezreit exportálja, és a tenyésztők egyelőre semmit sem tesznek a járvány megakadályozására. A megbetegedésre sem az uniós, sem a magyar jogszabály szerint nem vonatkozik bejelentési kötelezettség. 

A baktérium sem az uniós, sem a magyar jogszabály szerint nem tartozik bejelentési kötelezettség alá, így az importőrök sem tudhatják biztosan, hogy az átvett állomány hány százaléka fertőzött – írja a Magyar Idők.

A napilap egy dán újságíró cikke alapján számol be arról, hogy emberre is veszélyes betegség terjed a sertések között Dániában. Bár az úgynevezett LA-MRSA-fertőzés nem ismeretlen, a 2006 óta jelen lévő kórokozót a gazdaságok meg sem próbálják felszámolni. A cikk szerint a tenyészsertéseknek 63 százaléka fertőzött.

Az EU Observer portálon megjelent írás szerint amióta felfedezték a fertőzést, a befolyásos dán sertésipar folyamatosan visszautasítja a termelés megtisztítására irányuló javaslatokat, a járvány elleni fellépés ugyanis alaposan visszavetné az exportot, és ezzel együtt a bevételt is. 

Magyarország tavaly 7 ezer sertést vásárolt DániátólForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Dánia az egyik legnagyobb sertésexportőr Európában, minden évben 190 ezer élő sertést szállítanak innen a világ 48 országába. Ezzel az Európai Unió teljes sertésexportjának 57 százalékát adják. A legtöbb állatot tenyésztési célra vásárolják meg a partnerországok; Magyarország tavaly 7 ezer sertést vásárolt Dániától.

A baktérium számos antibiotikumnak ellenáll, embereken a legtöbbször bőrpanaszokat okoz, de legyengült immunrendszer esetén akár olyan életveszélyes fertőzések forrása is lehet, mint a tüdőgyulladás vagy a vérmérgezés.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság a Magyar Idők kérdésére megerősítette, hogy az említett megbetegedésre sem az uniós, sem a magyar jogszabály szerint nem vonatkozik bejelentési kötelezettség. A fertőzés nyomán az esetek többségében az emberek csak hordozók lesznek, betegséget és tüneteket nem okoz a baktérium – közölte a Nébih.