A tankerületek dönthetnek a cafeteriáról

Erzsébet-utalvány egy pénztárcában, cafeteria, felosztási tanácsok
Vágólapra másolva!
Nem „ugrik” a cafeteria, a tankerületek maguk döntenek a juttatásokról, közölte a Klik.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet hétfői számában azt írta: elveszthetik a cafeteriát az iskolákban dolgozó önkormányzati alkalmazottak, például portások, karbantartók, takarítók, akik az intézmények államosítása miatt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ munkavállalói lesznek.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) rámutatott: a fenntartásában lévő, de eddig az önkormányzatok által működtetett köznevelési intézmények működtetői feladatait 2017. január elsejével átveszik a területileg illetékes tankerületi központok.

Téves az államosítás fogalmát használni, mivel az önkormányzatok maradnak az ingatlanok tulajdonosai,

a tankerületi központok csak a feladatokat veszik át, a tulajdonjogot nem. Az átadás-átvételről szóló megállapodásokat helyi szinten, a tankerületi központok kötik meg az érintett önkormányzatokkal december 15-ig. Ezeknek az egyeztetése jelenleg is folyamatban van, közölte a Klik.

Önállóan dönthetnek

A tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek lesznek, ennek következtében

a munkavállalóknak nyújtott juttatásokról a vonatkozó jogszabályok keretei között ők maguk dönthetnek

a költségvetésük függvényében, közölte a Klik. Az önkormányzatok különböző konstrukciókban látták el eddig a működtetési feladatokat, kiszervezték, a munka törvénykönyvének hatálya alá tartozó vagy közalkalmazotti jogviszonyban lévő dolgozókkal végeztették a munkát, ezért tankerületi központonként is más és más szerződések jönnek létre.

A Klik szerint a tankerületek dönthetnek a cafeteriáról Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Helyi szinten, az ottani igényeknek és lehetőségeknek megfelelően születnek meg a gazdálkodással kapcsolatos döntések is. A fentiek következtében nem lehet a jövőbeni átlagfizetéseket, egyéb béren kívüli juttatások pontos összegét, azok országos átlagát a megállapodások véglegesítése, illetve a fenntartói döntések meghozatala előtt meghatározni, olvasható a Klik közleményében.