Madárinfluenza: minden gazdát kártalanítanak

Madárinfluenza Füzesgyarmaton
Madárinfluenza Füzesgyarmaton
Vágólapra másolva!
A madárinfluenza-vírussal fertőzött állatállomány leölése kötelező, minden érintettnek jár az állami kártalanítás, ennek összege az állat forgalmi értéke - közölte a Nébih.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint az állami kártalanítás összegét a költségvetési törvényben meghatározott előirányzat biztosítja.

A hatályos rendelet előírásai szerint élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörében a kormányhivatal rendeli el a járványügyi intézkedések, az állatleölés alkalmazását.

Megbecsülik az állatok értékét

Az eljáró hatósági állatorvos a járványügyi intézkedések végrehajtásáról eljárási jelentést tesz. Az állatok forgalmi értékét becslési eljárással kell meghatározni, ezt a járványügyi intézkedések elrendeléséről szóló határozat végrehajtásával párhuzamosan kezdi meg a hatósági állatorvos és legkésőbb a végrehajtás befejezését követő 15 napon belül fejezi be.

Minden érintett gazdát kártalanítanak Forrás: MTI/Rosta Tibor

A Nébih intézkedik a kártalanítás összegének folyósításáról, a pénzt a kártalanítási határozat jogerőre emelkedésétől számított 60 napon belül fizetik ki a tulajdonosnak, közölte a hatóság.

A tulajdonos kérelmére nagy létszámú állatállomány esetén a termelés mielőbbi beindítása érdekében részkártalanítási eljárást lehet lefolytatni. A részkártalanítás különösen akkor indokolt, ha szakértő igénybevétele miatt a becslési eljárás elhúzódik. A részkártalanítás összege a becsült teljes kártalanítás 50 százalékáig terjedhet, olvasható a Nébih közleményében.

Újabb települések érintettek

Újabb madárinfluenza megbetegedéseket találtak három magyarországi településen, a vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Bugacon, Kisszálláson és Kelebián.

Kilencezer pulykát öltek le Tótkomlóson a H5N8 miatt

Mintegy kilencezres pulykaállományt kellett felszámolni a tótkomlósi állattartó telepen, ahol november elején mutatták ki a madárinfluenza vírusát. A megbetegedés miatt Japán, Izrael és Hongkong korlátozta egyes magyar baromfitermékek importját, mondta az országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.