Legyengült emberre is veszélyes lehet egy sertésbetegség

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint nem veszélyes az LA-MRSA baktérium, és nem indokolt a szűrése. A sertésállományban viszont igen elterjedt.
Vágólapra másolva!

Egészséges, erős immunrendszerű emberekben nem okoz megbetegedést a sertésekben előforduló LA-MRSA baktérium – közölte az Origóval a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Azt írták, a Staphylococcus aureus könnyen megtelepszik ugyan az állatokkal való érintkezés során, ám hosszabb távon nem marad fenn a szervezetben, és általánosságban véve

nem jelent veszélyt az emberekre.

Legfeljebb nagyon legyengült állapotban (hosszú távú antibiotikumos kezelés, AIDS-fertőzés) okozhat súlyos, akár életveszélyes állapotot is, de csak mint másodlagos kórokozó. Ám még így is sokkal kisebb a jelentősége, mint a HA-MRSA-nak, a kórházakban előforduló, az antibiotikumoknak szintén ellenálló baktériumnak.

Mivel sem az uniós, sem a magyar jogszabályok szerint

A Nébih közlése szerint nem is lenne indokolt bevezetni ennek a baktériumtörzsnek a szűrését, mivel nem okoz súlyos betegségeket, sem járványokat. Egészséges állatokban ritkán okoz megbetegedést, más állatokban, illetve egészséges emberekben sem jellemző, hogy komoly fertőzést okozna.

A Staphylococcus aureus baktérium a legújabb kutatások alapján humán eredetű, mégsem az emberekben található meg nagyobb számban – tette hozzá a Nébih.

Egy mindenfelé elterjedt baktériumról van szó, amelynek a hatása jelenleg nem jelentős.

Igaz, az elmúlt években szinte a nulláról vagy nagyon alacsony arányról az 50-80 százalékos átfertőzöttségig jutott Európa, az Egyesült Államok és Kanada területén a sertésállományban.