Az október még nyugalomban telt a cégvilágban: 2 ezer új, 4 ezer törölt cég a listán. Az új adócsomag azonban hamarosan újabb átrendeződést hoz majd.

„Bármennyire furán is hangzik, hazai környezetben havi 4 ezer cég törlése és 2 ezer alapítása már békés hónapnak számit. A békés időszak azonban vélhetően nem tart sokáig, hiszen a NGM által októberben bejelentett adócsomag néhány hónapon belül érezteti majd a hatását a cégstatisztikában is" – idézte az céginformációs vállalat októberi összefoglalója Pertics Richárdot, az Opten céginformációs szolgáltató igazgatóját.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) októberi értéke átlagosan 12 százalék körül mozgott.Forrás: Opten

2016 októberében 2153 új cég látott „napvilágot", és 3842 cég került törlésre, ezzel gyakorlatilag sikerült lemásolni az előző hónapot. „Amennyiben egy gazdaságban stabilizálódnak a cégalapítási és cégtörlési számok, az egyfajta értelemben jó hír, hiszen nő a szereplők kiszámíthatósága. Ugyanakkor a fluktuáció ilyen magas szintű stabilitása azért nem nevezhető egészségesnek" – az Opten szakértője szerint.

Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Tolna, Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Pest és Komárom-Esztergom megye produkálta.Forrás: Opten

Ráadásul a nemrégiben bejelentett új adócsomagnak köszönhetően újabb cégalapítási és cégtörlési hullámok is várhatóak. Mivel mind a kisadózok tételes adója (kata), mind a kisvállalati adó (kiva) szabályai a tervek szerint jelentősen módosulnak majd, ezért most a vállalkozások széles köre gondolkodik el a 2017-es tevékenységének újratervezésén.

Mivel a hazai gyakorlatban nem ritkák a kisebb-nagyobb cégcsoportok, anya-, leány- és testvérvállalkozások, és a választott adónemek sokszor a cégcsoportokon belül is eltérnek, ezért nagyon nem mindegy, hogy a cégcsoport melyik tagja pontosan milyen tevékenységet végez mekkora volumenben.

Érdemes alaposan áttakinteni a szabályozást és megkeresni az optimális formátForrás: Pressureua | Dreamstime.com

A módosított szabályoknak köszönhetően elképzelhető, hogy többen döntenek a cégcsoportjuk egyes tagjainak pihentetése vagy megszüntetése mellett, de az ellentétes irány is elképzelhető, hogy sok vállalkozó most kap kedvet valamely új adónem kipróbáláshoz, vagy akár új cég alapításához. Összességében egészen biztosan megugró fluktuáció várható majd.

„A legfontosabb most az új utakat kereső vállalkozásoknak, hogy az adónemek új szabályait pontosan ismerjék meg, könyvelőkkel, könyvvizsgálókkal, adószakértőkkel egyeztessenek. Egyrészről cégtől függően akár komoly megtakarítások is elérhetők, másrészről hibázás esetén könnyen összetűzésbe kerülhetnek az adóhatósággal" – mondja Pertics Richárd.

Nem szabad félvállról venni az adóhatóság ellenőrző szerepét továbbra sem, a cégcsoportokon belüli különböző adónemek vélhetően a jövőben is a NAV kedvelt ellenőrzési témái lesznek.