Mégsem lesznek kancelláriák az egészségügyben

Ónodi-Szűcs Zoltán
Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem lesz kancelláriarendszer a kórházakban, mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár egy háttérbeszélgetésen. A háttérben zajló viták miatt csak a 2018-as választások után lesz döntés az ügyben. Az államtitkár azt mondta, az utóbbi egy év sikerei közé tartozik, hogy csökkentek a kórházi várólisták, több pénz jut a egészségügyre, és siker a sebészeti ügyeleti rendszer bevezetése is. 
Vágólapra másolva!

A kancelláriarendszer kapcsán, a háttércsaták miatt abban maradtunk, hogy a döntés a 2018 után felálló új kormányra marad. Ez az én kudarcom, mondta Ónodi-Szűcs Zoltán, hiszen nem tudtam elmagyarázni az egészségügyi menedzsmentek, hogy miért is lenne jó megoldás a kancelláriarendszer bevezetése a kórházaknak. Viszont, ha nincs kancellária, akkor nem várható el, hogy csökkenjenek a párhozamosságok – tette hozzá az államtitkár.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár Fotó: M. Schmidt János - Origo

A kancellári rendszer kialakulásáig az Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK) fogják megerősíteni, erre négymilliárd forintot szánnak.

Növelni kell az egynapos sebészeti ellátások számát

Az államtitkár a kórházi adósságállományról elmondta,

szeptemberben a kórházak adóssága 60 milliárd forint volt,

ebből a 30 napon túli lejárt tartozás 45,3 milliárd forint.

Magyarországon azoknak a kórházi betegeknek, akik műtéten esnek át, alig

15–18 százaléka olyan beteg, aki egynapos sebészeti ellátásban részesül,

külföldön ez az arány akár 60 százalékos is lehet – mondta Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára. Az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos cselekvési tervet az év végéig el akarják fogadtatni a kormánnyal, és ez hat elem köré épül:

  • az ágazati gazdálkodás,
  • az alapellátás kompetenciájának megerősítése,
  • az intézményirányítás professzionális működtetése,
  • a betegségmenedzsment-rendszer, kapacitástervezés kialakítása,
  • a specifikus népegészségügyi célkitűzések megvalósítása
  • és az e-egészségüggyel kapcsolatos folyamatok.

Mind a Gazdasági Minisztérium, mind a Miniszterelnökség támogatja az egészségügyi államtitkárság konszolidációs tervét. Ha nem történik semmi, akkor az adósságállomány nőni fog, arra van szükség, hogy olcsóbban működjenek a kórházak – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Alapvetően arra gondolok, hogy

A kórházszövetséggel arról állapodtak meg, hogy megpróbálják

8 százalékkal csökkenteni a fekvőbetegek számát.

Az államtitkár szerint nem kell minden beteget kórházban kezelni. A cél az, hogy mindenkit helyben lássanak el, és ne történjen olyan, hogy egy zalai beteget egy lábsérüléssel Debrecenben lássanak el.

Mindenki több pénzből gazdálkodik, mint korábban hiszen

– tett hozzá. A kórházi várólistákról Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: míg júliusban 34 ezren vártak műtétre, októberben 28 ezren voltak a kórházi várólistákon.

Bürokráciacsökkentés az egészségügyben is

Az Országos Egészségpénztár, illetve az egészségügyi háttérintézmények átalakítása kapcsán Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta,

a bértömeg 20 százalékkal csökken,

azt nem tudta megmondani, hogy emiatt hány embernek szűnik meg az állása.

Az államtitkár kérdésre válaszolva beszélt az egészségügyet érintő sikertörténetekről is. Példaként említette, hogy a

Ezen belül 40 milliárd forintot költenek a budapesti egészségügyi intézmények fejlesztésre. A teljes fővárosi egészségügyi rendszer újragondolásról van szó – tette hozzá.

Forrás: Dreamstime

Sikersztori a béremelés kérdésköre, mert sikerült megállapodni az érdekvédőkkel, és minden egészségügyi dolgozó bére emelkedett. Siker az is, hogy bekerülnek az alapellátásba a fogorvosok is. Az idén négymilliárd forinttal kapnak többet az alapellátásban dolgozó védőnők és fogorvosok, a háziorvosi praxisoknak pedig összességében 10 milliárd forint pluszforrást biztosít a kormány.

Siker az is, hogy elkezdődött az emelt szintű ápolás is. Sikersztori a kórházi várólisták csökkenése is, kisebb az adósságállomány is, és sikersztori a sebészeti ügyeleti rendszer bevezetése is. Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, abban biztos, hogy az egészségügy kampánytéma lesz a választások közeledtével.